Разработват нов метод срещу инфекции след трансплантация

Той се състои в инжектиране на Т-клетки
2 юли 2014 15:23,
1
Разработват нов метод срещу инфекции след трансплантация
Снимка: Reuters

Хиляди хора с надежда очакват животоспасяваща трансплантация на здрав орган. Да се дочака подходящ донор е безспорно щастие, но проблемите на нуждаещите се не спират дотам.

След една такава операция организмът е особено уязвим и е заплашен от редица инфекции, които носят голям риск от фатален край.
 
За да се подпомогне имунна система на трансплантираните, учените разрабоват метод за инжектиране на Т-клетки, специално проектирани да облъсват поне пет различни и опасни вируса наведнъж, съобщава сп. Science.
 
Всеки здрав човек притежава армия от Т-клетки, разпространени из цялото тяло, които идентифицират вирусите и се борят с тях. Те принадлежат към групата на белите кръвни клетки, известни още и като лимфоцити и играят основна роля при клетъчно медиирания имунитет.
 
За жалост обаче хората, претърпели трансплантация, не разполагат с толкова силна защита. Най-уязвими са болните от левкемия и тези, на които е присаден костен мозък.
 
Тяхната имунна система се възстановява с месеци, докато възвърне предишната си сила. При тях антивирусните препарати обикновено са противопоказани, тъй като рядко помагат, а в същото време причиняват множество нежелани ефекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХммммммммммНо нали именно при трансплантации и след това се пият лекарства подтискащи имунната система за да не атакува присъдения орган.