Какаото ни предпазва от Алцхаймер

То предотвратява увреждането на нервните клетки
3 юли 2014 13:15,
0
Какаото ни предпазва от Алцхаймер
Снимка: Reuters

Ежедневната консумация на чаша какао може да предпази от развитието на Алцхаймер, установява ново проучване.

Тестове сочат, че специфичен тип какаови зърна спира натрупването на протеини в мозъка и увреждане на нервните клетки, което може да доведе до по-нататъшно развитие на заболяването.
 
Какаото Lavado е богато на полифеноли и антиоксиданти, които могат да се намерят и в плодовете и зеленчуците. Предишни проучвания установяват, че тези хранителни вещества предпазват от дегенеративни мозъчни заболявания.
 
Изследователите тестват също така и зърната на други видове какао, но констатират, че тези на Lavado са с най-високо съдържание на полифеноли, за които се знае, че са най-ефективни в борбата с натрупването на вредните протеини.
 
Проучването, проведено от учените от болницата Mount Sinai в Ню Йорк, наблюдава синапсите – празните места между нервните клетки.
 
Загубата на синаптичната функция може да има по-важна роля при загубата на паметта, отколкото липсата на нервни клетки. В този смисъл, спасяването на тази функция може да се окаже по-надежден подход при разработването на ефективен медикамент за лечение на Алцхаймер.
 
В здравите нервни пътища всяка нервна клетка изпраща електрически импулс, който освобождава химикали, познати като невротрансмитери. Те преминават през синапсите и предават съобщението.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари