Убийците на сърцето

Заболяванията на сърдечносъдовата система заемат първите места в медицинските статистики
3 юли 2014 13:29,
1
Убийците на сърцето
Снимка: Reuters

Заболяванията на сърдечносъдовата система заемат първите места в медицинските статистики на все повече страни. Съпоставяйки заболeваемостта в различни части на света с начина на живот и културата на отделните народи, медиците отдавна са стигнали до заключението в какво се крие етиологията на тези така широко срещани патологични състояния.

Предвид високата им честота и негативите, които носят за обществото, те са наречени "социалнозначими заболявания".

За да не се стига до сериозни последици, медиците по цял свят апелират да се набляга най-вече на профилактиката и здравословния начин на живот. Ето защо трябва да започнете да се грижите за един от най-важните органи навреме. Колкото по-рано, толкова по-добре. А и не е чак толкова трудно да го направим. Необходимо е единствено да се лишим от някои свои вредни навици.
 
Заседналият начин на живот
 
Заседналият начин на живот и прекарването на прекалено дълго време на дивана пред телевизора или компютъра може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.
 
Специалисти приканват към по-чести движения с цел да се намали риска от подобен здравословен проблем.
 
Не е задължително да се набляга на фитнес тренировки или определен спорт. Разходките в парка, бягането, прибирането пеша до вкъщи или изкачването на стълбите са добър пример за развижване през деня.
 
Реплики като "Нямам време!" са оправдание, тъй като дори и ходенето до кухнята или друга стая в къщата по време на рекламите може да е от полза и не отнема от времето. А танцуването на любима песен се отразява не само на духа и настроението, но и подобрява редица жизнени функции на организма.
 
Захарта
 
Консумацията на прекалено много сладки храни и напитки може да увеличи риска от сърдечен пристъп, разкриват данни на голямо проучване в САЩ.
 
Изследването разглежда данни от консумацията на захар сред десетки хиляди души, както и смърт, вследствие на сърдечни проблеми. Установява се силна връзка между количеството консумирана захар и рисковете за сърдечносъдовото здраве.
 
При хората, които си набавят една четвърт от дневните калории от добавена захар, рискът от фатален край, вследствие на сърдечносъдови заболявания, е повишен с повече от три пъти.
 
От Световната здравна организация препоръчват добавената захар да не превишава 10% от общия калориен прием – 50 г за жени и 70 г за мъже.
 
Наднорменото тегло
 
Вредите от излишните килограми не се изчерпват само с лоша визия и не особено здравословно излъчване. От тях страдат всички наши органи, един от които е сърцето.
 
Поради това индекса телесна маса, който се увеличава с 5 точки вдига риска от сърдечно заболяване с 23%. Според учени от Оксфордския университет на първо място говорим за коронарна болест на сърцето.
 
Този факт е доказан при изследване на 1,2 милиона жени, които живеят в Англия и Шотландия. Проучването е продължило 10 години.
 
По този начин всяка единадесета жена на средна възраст с индекс на телесната маса 21 може да бъде откарана в болница или да почине от сърдечносъдово заболявания в периода 55-74 години. Но, колкото по-висок е индексът, толкова тъжната статистика се увеличава. Графиката върви нагоре при една от всеки шест жени, ако индексът на телесна маса е 34.
 
Смогът
 
Смогът и замърсяването на въздуха води до рязко увеличение на леталните случаи от инфаркт.
Те са концентрирали изследването си върху т. нар. замърсяване PM2.5, предизвиквано от частици с размер 2,5 микрони или по-малко.
 
Те са резултат основно от изгарянето на въглища и петрол в енергетиката и от използването на петролни продукти в транспорта.
 
Частиците PM2,5, които са 30 пъти по-малки от диаметъра на човешки косъм, отдавна са определени и като основен причинител на проблеми на дихателната система, тъй като – именно поради размерите си – те проникват дълбоко в белите дробове.
 
Депресията
 
Депресивните прояви могат да повишат вероятността от сърдечна недостатъчност, предупреждават норвежки учени. При хората със сърдечна недостатъчност сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв. И тъй като емоционално потиснатите хора не са склонни да спазват здравословен начин на живот, учените провели анализ с поправка на такива фактори, като затлъстяване и пушене, които влияят негативно на сърдечното здраве.
 
Авторите на изследването проучили данните на почти 63000 норвежци. В продължение на 11 години приблизително 1500 от тях получили диагноза сърдечна недостатъчност.
 
В сравнение с хората без симптоми на депресия, участниците с леки симптоми били с 5% по-склонни към развитие на сърдечна недостатъчност. Всеки, който е бил в депресия от умерена до тежка степен, бил с 40% по-застрашен много повече от сърдечни проблеми.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Изненада преди 9 години
- Пук! - казал кръвоносния съд- Тръш! - казало тялото- Амин! - казал попа