Слънчева алергия – що е то?

И по какво да я познаем?
5 юли 2014 11:55, Румяна Тасева
2
Слънчева алергия – що е то?
Източник: Reuters

Слънчевата алергия е сравнително модерно заболяване, което в днешни дни се среща при 15% от активно плажуващите хора. Обикновено се проявява като алергична реакция към светлина, когато тялото е изложено на по-продължително облъчване.

Проявява се със силно сърбящ обрив по местата, изложени на слънце. Най-често се развива в областта на шията, гърдите и откритите части на крайниците. По-леките случаи протичат само с обрив и сърбеж, но тежките форми на алергия се съпровождат едновременно със силен сърбеж и болка по обривните зони, включително поява на мехури с течност по местата на облъчване.

Алергичната реакция се проявява сравнително лесно. В случая като чужди се приемат третираните от слънцето клетки. Под влияние на светлинната термична реакция върху кожата, епидермалните клетки се променят и изсушават силно. Под влияние на силната меланинова стимулация, клетките от епидермиса се изменят, което от организма се приема като неестествено и се подлага на атака от имунни комплекси, които предизвикват появата на обрив.

За момента нямат категорични резултати и причини защо се появява слънчевата алергия. Факт е обаче, че всички раси могат да страдат от подобна алергия и че двата пола се засягат еднакво, без специфични наклонности към една или друга група.

Една от най-често срещаните форми на слънчева алергия е полиморфна светлинна ерупция, която се характеризира с появата на сърбящ обрив в области, които са изложени на слънце. Този тип реакция към слънцето е втори по честота след слънчевото изгаряне на кожата при продължително лъчение.

Известна е лека зависимост, при която жените страдат малко по-често от мъжете. Това е изложено в такъв смисъл, защото се смята, че жените започват да се излагат на слънчево лъчение много по-рано от мъжете, което ги прави водещи в групата по засегнати болни. Обикновено започва да се развива през пролетта и лятото. Когато заболяването е възникнало веднъж, то вече се повтаря всяка следваща година. 

Целия материал може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари