Може ли високият холестерол да причини рак на гърдата?

Затлъстяването отдавна се свързва с различни проблеми
Обновена: 9 юли 2014 19:39 | 9 юли 2014 19:38,
1
Може ли високият холестерол да причини рак на гърдата?
Източник: Reuters

Високият холестерол също може да е причина за развитието на рак на гърдата. Това сочи ново проучване на британски учени, цитирано от сп. Cardiovascular Biology.

Предишни изследвания вече са доказали връзката между наднорменото тегло и злокачествените образувания, тъй като повлиява скоростта на растежа на раковите клетки.

Затлъстяването отдавна се свързва с различни видове рак, като този на матката и стомаха.

Мазнината, която се натрупва в тялото на хора със свръхтегло, засилва производството на хормони като естероген. Те стимулират растежа на раковите клетки.

Проучването доказва, че същата роля може да играе и холестеролът.

С помощта на статистически модел, те изчислили, че жените с по-висок от нормалното холестерол са два пъти по-застрашени от появата на страшната диагноза.

За да достигнат до този извод, специалистите анализирали информация от клиничната база данни на Острова между 2000 и 2013 г. сред повече от 1 млн. пациенти.

Оказало се, че молекулата 27НС, която произлиза от холестерола, имитира действието на хормона естроген и може напълно независимо от други фактори да стимулира развитието на рака на гърдата.

Специалистите посочват, че това е една от многобройните вреди, които нездравословното хранене причинява на организма и съветват дамите да контролират менюто и теглото си.

Направените констатации обаче все още не дават свобода да се взимат лекарства за понижаване на холестерола, т. нар. статини, като превантивна мярка срещу рак на гърдата. Нужни са още изследвания и медицински доказателства, споменават учените.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На баба ви хвърчилото.преди 10г. критичното ниво на високия холестерол беше 8-9, сега е 5. По телевизията всяка втора реклама е на лекарства. Защо никой не говори за вредите от Е-тата.