Защо медът от манука е толкова полезен?

Има стотици видове мед, но този се смята за най-мощния
14 юли 2014 13:13,
3
Защо медът от манука е толкова полезен?
Снимка: Reuters

Различават се стотици различни видове мед, но този от манука се смята за най-мощният сред тях.

 Получава се от пчелите, които произвеждат нектар като се хранят от дървото манука. След няколко години проучвания изследователите установяват какво прави този мед толкова различен от останалите и какви са благоприятните му ефекти върху здравето...
 
1. Мощни антибактериални свойства
 
Суровият мед по принцип има антибактериални свойства, но този от манука доказано съдържа най-ефективният и мощен антибактериален агент. Освен това действието от този агент е два пъти по-бързо, в сравнение с останалите видове.
 
Проучвания установяват, че медът от манука може да унищожи няколко много опасни бактерии, включително Streptococus pyogenes, която причинява болки в гърлото, Staphyloccocus aureus, виновна за кожни инфекции, Helicobacter pylori, която води до гастрит, и Clostridium – причина за сепсис.
 
2. Бори се с антибиотичната резистентност
 
Този проблем представлява все по-голяма заплаха за всички. Решението за борба с микроорганизмите, резистентни към антибиотици, може да се се крие в меда от манука.
 
Проучване, проведено от Университетското училище за молекулярни и микробиологични бионауки в Сидни, сочи, че този продукт потиска почти всякакъв тип бактерии, включително тези, които са устойчиви на антибиотици.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Поне да бяхте си направили труда да обяснете какво е това "манука"! ***-преписвач си, Ани! Какво общо имаш със сеньор Алигиери? Аз, който знам 1000 пъти повече от теб, се видях принуден да търся из Гооглето. Оказва се, че това дърво расте в Нова Зеландия. Така, че 1 не се оказа прав...
1
4
 
7
 
! Отговори
пепе преди 9 години
*** простотията. Платена статия от някой еко-био *** :)