Разработиха ефикасна ваксина срещу денга

Тя е дело на филипински учени
18 юли 2014 13:30,
0
Разработиха ефикасна ваксина срещу денга
Снимка: Reuters

Филипински учени обявиха, че най-сетне са разработили наистина ефективна ваксина срещу денга. Те са цитирани от сп. Lancet.

На този етап изследванията върху препарата показват много добри резултати при имунизирането на повече от 6000 деца от Азия на възраст между 2 и 14 години.
 
Сега те са напълно защитени от зловредния вирус. Ваксината успешно работи и при някои подвидове на денга.
 
Този вид треска представлява остро трансмисивно заболяване, свързано с комарите, което протича с изразени системни признаци, засягане на опорно-двигателния апарат и обривен синдром.
 
През осемдесетте години на миналия век се е повишила епидемичността на болестта главно благодарение на самолетните маршрути, свързващи отдалечени части на света и траещи сравнително кратко.
 
Увеличилата се мобилност на пътническия поток е основният фактор за увеличеното разпространение в днешни дни. Другият фактор е директно пренасяне на заразени комари, пак с помощта на авиацията.
 
Половината от населението на света е изложено на опасност от фаталното ухапване от комар. По данни на Световната здравна организация вирусът, причиняващ болестта, всяка година заразява около 150 милиона души, най-вече деца в районите с тропически климат.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ваксинакомариДенга
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари