На какво е признак лошото храносмилане?

И дали е свързано с усложнения за здравето
25 юли 2014 21:54, Румяна Тасева
1
На какво е признак лошото храносмилане?
Източник: Reuters

Лошото храносмилане е сигнал за появата на различни проблеми в стомашно-чревния тракт. То може да бъде нарушено по няколко основни причини, най-честата от които е грешка в рационалното хранене.

Пациентите споделят, че най-честият проблем, който касае стомашно-чревния им тракт, е появата на киселини. Това състояние се развива след ретроградно придвижване на киселина от стомаха към хранопровода.

Друг чест проблем е поглъщането на прекалено голямо количество храна, при което се развива прехранване. В такива условия най-честите симптоми са киселини и прекомерно отделяне на газове.

Оригване се развива след твърде бързо хранене, при което се поглъща голямо количество въздух в стомаха или при консумация на газирани напитки, или прекалено мазна храна.

Стомашните инфекции и възпаления могат да са причина за развитие на гастрит. Страдащите пациенти от синдрома на раздразненото дебело черво имат често коремни болки, подуване на корема с прекомерно отделяне на газове и диария.

Лошото храносмилане може да бъде нередовен проблем или хроничен такъв. Той може да се среща ежедневно или почти ежедневно, както и по-рядко от един месец. За втория тип проблем обикновено се касае при случаен прекомерен внос на храна в стомаха, което затруднява функцията и правилната преработка на гастро-интестиналния тракт.

Най-честите симптоми, за които споделят пациентите с нарушено храносмилане, са киселини, газове и оригване, напрежение в корема или коликообразна болка по хода на червата, която може да ирадира и към гръдния кош. Към симптоматичната картина често се срещат гадене, повръщане и израз на лошото храносмилане може да бъде неприятното състояние запек или диария.

Повече за храносмилането можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много изчерпателно, все едно бях на лекция по гастроентерология във медицинския вуз