Ако повръщате в ранна бременност, ще имате здраво бебе

По-малък е и рискът от аборт
Обновена: 4 авг 2014 18:37 | 4 авг 2014 17:30, Румяна Тасева
3
Ако повръщате в ранна бременност, ще имате здраво бебе
Източник: Reuters

Повръщането е от най-честите примери за дискомфорт през бременността. Това оплакване обаче е добър показател за по-нататъшното добро развитие на бременността и раждането на здраво бебе. Канадски изследователи потвърдиха с изследване, че гаденето и повръщането през първото тримесечие на бременността дава корелация за понижени рискове от аборт, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло, вродени аномалии, но освен това дава шансове и за висок интелект при бъдещото дете, се пише в новия брой на сп. Reproductive Toxicology.

Екипът на д-р Гидеон Корен от педиатрията към университета на Торонто разглежда десетина изследвания, проведени в пет държави между 1992 и 2012 г., които съдържат информация за 850 хиляди жени. При анализа си изследователите взимат предвид данните за ранната бременност, статистиката за неуспешни бременности, преждевременни раждания, вродени заболявания и тегло на бебето при раждането, както и информация за развитието му в детска възраст.

Това е първият изследователски труд, който потвърждава предполаганата от медицинската общност връзка между повръщането в ранна бременност и раждането на здраво бебе.

Между 30 – 80 % е по-нисък рискът от раждане на дете с вродени заболявания, преждевременно раждане и ниско тегло при жените, които в първите месеци на бременността са се оплаквали от гадене. Честотата на загуба на бременността при жените, при които липсва това усещане в първия триместър, е 3 до 10 пъти по-голяма, отколкото при повръщалите. Колкото по-силно проявено е усещането за гадене, толкова по-категорично може да се твърди доброто здраве на бъдещото дете, смятат специалистите, като това твърдение е още по-валидно за жените над 35-годишна възраст.

 

Още полезна информация за бременност и раждане може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
обективен селтак преди 9 години
А ако пърдим?
2
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА преди 9 години
ДРЪН, ДРЪН, ЧЕ ПЛЯС....ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ
1
0
 
0
 
! Отговори
Трола преди 9 години
Това не е вярно! При нас не е така. Жената повръщаше доста и детето не е здраво. 3 години не може да го пуснем на детска градина с тези болести.