Шамфъстъкът е полезен при стрес

Ядките подпомагат и сърцето
12 авг 2014 15:25, Румяна Тасева
0
Шамфъстъкът е полезен при стрес
Източник: Reuters

Ако искате да предпазите сърцето, хапвайте шамфъстък, съветват учени от университета на Пенсилвания, САЩ. Всекидневната консумация на тези ядки очевидно намалява свиването на кръвоносните съдове при стрес и подобрява контрола на нервната система върху дейността на сърдечносъдовата, става ясно от статия в сп. Journal of the American Heart Association.

Според изследователите полезния ефект за сърцето се дължи на комбинацията от хранителни вещества, които се намират в шамфъстъка – фибри, антиоксиданти, микроелементи, ненаситени мастни киселини. Те допринасят за понижаване на холестерола, което се отразява благоприятно на дейността на сърдечносъдовата система.

Научният екип изследва ефекта на шамфъстъка върху група доброволци, които страдат от диабет втори тип. Тази група пациенти представлява особен интерес за изследователите, тъй като е известно, че диабетът предразполага към развитие на сърдечни заболявания.

За целта доброволците са подложени на два типа стрес след спазването на определен хранителен режим в продължение на месец. Едната от двете групи е трябвало да консумира по две шепи шамфъстък, което се равнява на около 150 ядки, като половината от тях са били безсолни. Общият мазнинен прием за деня на тази група е бил с 5% по-висок – 33%, но калориите за деня са били еднакви и за двете.

 

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари