Колко бактерии живеят върху асансьорното копче?

То е по-мръсно дори от обществената тоалетна
13 авг 2014 17:29,
2
Колко бактерии живеят върху асансьорното копче?
Източник: Reuters

По-мръсни дори и от обществените тоалетни са само асаньорните копчета. Това сочи ново проучване на американски изследователи, които горещо съветват обилно да измиваме ръцете си след всеки допир с тях.

Те анализирали проби, събрани от хотели, ресторанти, банки, офиси и летища.

Оказало се, че само 1 квадратен сантиметър от всяко копче на асансьора съдържа 313 колонии с бактерии. На практика това означава, че светещият бутон се обитава от близо 40 пъти повече микроби в сравнение със седалките в тоалетните.

Бактериите, живеещи на асансьорните бутони, може да съдържат бацили като ешерихия коли, които са основни причинители на чревни инфекции.

"В оживена сграда бутонът на асансьора може да бъда натискан от стотица души, които влизат в контакт с различни бактерии всеки изминал час", заявява д-р Николас Муун от компанията Microban Europe, провела изследването по поръчка на Държавния университет на Аризона в САЩ.

Учените смятат, че резултатите не са никак изненадващи, като се има предвид, че тоалетните чинии се чистят по-често от копчетата на асансьорите например.

Миналата година мискробиолозите от лондонския "Юнивърсити колидж" доказаха, че клавиатурана на компютъра е пет пъти по-мръсна от тоалетната чиния. Тогава те изследваха клавиатурите в няколко лондонски офиси. Именно от тези бактерии може да тръгне епидемия от стомашни проблеми, заключиха изследователите.

Една от клавиатурите съдържала 150 пъти повече бактерии от допустимото.

Други 4 били определени като опасни за здравето, а немалка част имали притеснително високи нива на болестотворни ентеробактерии и стафилококи.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре стига с тея простотии а. Залавяйте се за някаква полезна работа.