Причините, които се крият зад изчервяването

Хората с по-светла кожа са по-предразположени
18 авг 2014 22:15,
3
Причините, които се крият зад изчервяването
Източник: Reuters

Повечето хора са се изчервявали поне веднъж в живота си. На какво обаче се дължи това явление? Дерматолозите обясняват.

Изчервяването или зачервяването са заложени в гените. Някои хора са по-склонни да се изчервяват в сравнение с други, а когато и кожата е по-светла, тогава ефектът е по-явен. Най-неприятното е, че тези, които имат по-бледа кожа, са по-предразположени към зачервяване, което е още по-осезаемо при тях. 

Когато се чувствате нервни и притеснени, организмът освобождава хормона на стреса -  адреналин. Той разширява кръвоносните съдове, което всъщност води до изчервяването. 

Прекаленото излагане на слънце и тютюнопушенето имат подобен ефект върху организма. Те разграждат колагена – слоят на кожата, който покрива кръвоносните съдове. Колкото по-тънък е той, толкова по-видими са кръвоносните съдове. 

Нещо повече – слънцето може да предизвика зачервяване, особено при прием на определени медикаменти.

Тренировката също може да визачерви. Когато се потите, ви става горещо, а тази топлина „отключва“ появата на розови бузи. Като част от естествената терморегулация, организмът се опитва да се охлади по време на физически упражнения чрез разширяване на кръвоносните съдове. По този начин отново се случва "пламване" на лицето. 

Някои напитки и храни също могат да „помогнат“ за зачервяването. В това число влизат всички топли течности, като чай, кафе и дори супа. Алкохолът, виното, а също така и пикантните храни отново имат този ефект.

 

Повече интересна и полезна информация прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
slavcho преди 9 години
adrenalinat ne razshirqva kravonosnite sadove .ot tyk smqtaikolko e realna tazi statia