Разпространени заблуди, свързани с бременността

Д-р Юнакова разграничава пред Puls.bg нормалните признаци от тревожните симптоми през 9-те месеца
25 авг 2014 20:51, Румяна Тасева
0
Разпространени заблуди, свързани с бременността
Източник: Reuters

Съвременният начин на живот и достъпът до различни източници на информация, правят съвременната жена много информирана, включително и по въпросите, свързани с бременността и раждането. Това обстоятелство, от една страна, е много ценно, защото информацията и познаването на това, което се случва с организма на жената и нейната рожба, дава спокойствие и сигурност. От друга страна, обаче, възприемането на медицинска информация, при липсата на специализирани познания и образование и ползването на източници на информация, подготвени от лица, които нямат нужната квалификация, може да доведе до заблуди и излишни страхове или пропускане на сериозни отклонения в протичането на бременността.

Едни от най-честите заблуди, с които се натъкваме в рамките на женските консултации през първия триместър на бременността, са свързани с това доколко нормални са симптоми като гадене, повръщане, главоболие, по-слаби или по-силни болки ниско в корема, оскъдно или по-силно генитално кървене, грипоподобната симптоматика. Основният въпрос, който вълнува бременната жена, може ли тези оплаквания да бъдат третирани медикаментозно в този срок на бременността.

В ХХІ век не е нормално изразеният дискомофорт и болка да бъдат приемани за нещо, което е естествено и трябва да бъде стоически понесено. Всяко оплакване на бременната жена трябва да се обсъди с лекуващия лекар, да бъде оценена тежестта му, риска за развитието на настоящата бременност и здравето на жената и да се търси начин то да бъде облекчено.

По отношение на гаденето и повръщането, това са симптоми, които сравнително често се срещат в първия триместър на бременността. Това най-често са прояви на напрегнатост на вегетативната нервна система. Появата им е много индивидуална и зависи от типа вегетативна нервна система, а също са свързани с нервно-психичното състояние на жената. Такива симптоми се срещат по-често при активната бременна жена, която е изложена на по-високо физическо и психическо натоварване. Освен това, тези симптоми често са свързани със състояния като хипогликемия (ниски стойности на кръвната захар) и хипотония (ниско кръвно налягане), към които бременността предразполага и се засилват от нерационалното хранене и прием на течности при динамичния начин на живот.

Повече по заблудите, свързани с бременността, можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари