Разработиха ново лекарство за кръвни съсиреци

Те са често пренебрегвано състояние
6 сеп 2014 15:44,
7
Разработиха ново лекарство за кръвни съсиреци
Източник: Reuters

Кръвните съсиреци често са пренебрегвано състояние, което може да се окаже фатално за много хора. Фактори като тютюнопушене, употреба на хормонални контрацептиви и генетично предразположение повишават риска от развитие на кръвни съсиреци. Състоянието обаче може да се появи и без да бъде провокирано. 

Наскоро употребата на медикамента Eliquis, който се използва за предотвратяване на съсирването, е разширена за превенцията на съсиреци в краката и белите дробове. По този начин могат да бъдат спасени много животи, застрашени от състоянието. 

От Фондацията за съдови заболявания в САЩ обясняват, че на годишна база повече хора стигат до летален изход, вследствие на предотвратими кръвни съсиреци, в сравнение с фаталните случаи, причинени от рак на гърдата, СПИН и пътнотранспортните инциденти взети заедно. Данните са от 2011 г.

Медикаментът Eliquis ще бъде използван за намаляване риска от рекурентни кръвни съсиреци при пациенти, които имат повишен риск след първоначалния курс на лечение. 

Лекарството е предназначено да служи като алтернатива на Варфарин – широко използван медикамент с орално приложение, който понижава риска от развитие на кръвен съсирек. Недостатъкът му е, че се свързва и със сериозни кръвоизливи, което налага пациентите да спазват сериозни диети и честа проверка на кръвта.

Според Reuters клинични проучвания сочат, че при лечението с Eliquis се наблюдават по-малко случаи на кървене, в сравнение със стандартното лечение, а ефикасността е същата. След въвеждането му през 2012 г. лекарството вече е одобрено като лечение за предотвратяване на инсулт при пациенти с предсърдно мъждене. 

Eliquis работи като блокира протеина Factor Xa, за който се знае, че участва в процеса на съсирване.

 

Повече интересна и полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
19
 
! Отговори
Чичо Д-р преди 9 години
До бай ХЕдин от въпросите, които е изпратил княз Борис до папата е, дали българите могат да се лекуват с отвара от върбова ***.
5
0
 
17
 
! Отговори
бай Х преди 9 години
"The active ingredient of Aspirin was first discovered from the bark of the willow tree in 1763 by Edward Stone of Wadham College, Oxford University. He had discovered salicylic acid, the active metabolite of aspirin. Aspirin was first synthesized by Felix Hoffmann, a chemist with the German company Bayer in 1897."
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да ви обясня, че за някои хора разработването на такива лекарства е животоспасяващо. До 1- всеки има поне по една такава история. До 2- ти явно нямаш такива проблеми, иначе друга песен щеше да пееш. До 3- как може някой да се радва, че някой друг е зле?
3
2
 
18
 
! Отговори
урунгел преди 9 години
до госпожата от 1-на бременни станали като прасета от ядене нищо не помага.Даването на антикоагуланти пък така ще увреди плода,че Франкейнщайн ще е красив пред тях.как може да говорите такива глупости.На такива смотли като вас все някой ви е виновен-
2
1
 
19
 
! Отговори
Смях и сълзи преди 9 години
защото ако заседнел съсирека и причини инфаркт или инсулт медицината била много добра и щяла да я излекува.Все едно ще излекуват бронхопневмония.Истината според мен е една:Лекарствата които правят не са за всеки.Ако са добри са за богатите.Ако не са ,са за редуциране на населението.
1
0
 
18
 
! Отговори
Смях и сълзи преди 9 години
Преди 5 години като бях бременна си пиех Рутаскорбин и нямах проблем.Две години по-късно племеничките ми които са с 18-23 години по-млади от мен по време на бременността имаха доста проблеми - съсиреци,тромбове,видими кръвоизливи.Дори на едната от тях направиха преждевременно раждане в 7 мия месец заради този проблем.Питах ги лекарите защо не вземат превантивни мерки -отговора нямаме такива лекарства.Сега другата ми племеница е с тромбофлебит на 25 години и докторите и казват да не се притеснява