Около 100 000 страдат от деменция у нас

В България липсват дневни центрове за хора, страдащи от Алцхаймер
19 сеп 2014 15:43, Анисия Иванова
0
Около 100 000 страдат от деменция у нас
Снимка: БТА

Близо 100 хиляди души по официални данни страдат от деменция у нас, като половината от тях са засегнати от Болестта на Алцхаймер. Това каза проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Катедра по неврология към Медицинския университет - София и невролог в Александровска болница.

Най-рано болестта се открива след 50-годишна възраст. Ранното откриване на болестта забавя усложненията с около четири години, каза професор Трайков. Той е категоричен, че деменцията е третото социално значимо заболяване след онкологичните и съдовите болести.

В Александровска  болница са въведени нови критерии за диагностика, според които има голяма вероятност болните от деменции да са два пъти повече, обясни той, цитиран от БТА.

Професорът обясни, че чрез новите критерии се въвежда ранна диагностика и е възможно болестта да се "улови" в такъв етап, който позволява да се забави развитието й с до 7-8 години.

В България обаче липсват дневни центрове за хора, страдащи от Болестта на Алцхаймер, и това е един от основните проблеми на болните и близките им, каза председателят на Гражданско сдружение "Алцхаймер България" Ирина Илиева.

По думите й преди време за една година в столицата е съществувал такъв център, но поради липса на средства е бил затворен.

Заболяването се причинява от белтък, произвеждан в мозъка, появата на който никой не може да обясни.

Четенето, свиренето на музикални инструменти и рисуването забавят развитието на Алцхаймерова болест. Компютърните игри обаче не оказват положителен ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари