Най-полезните храни – кои са те?

И по какъв критерий се ръководят учените
Обновена: 27 сеп 2014 12:32 | 27 сеп 2014 12:32,
7
Най-полезните храни – кои са те?
Източник: Reuters

Когато става дума за здравословно хранене, повечето хора са наясно, че трябва да подбират храни, които са с богато съдържание на хранителни вещества и могат да удовлетворят нуждите на организма. Кои обаче са те? Изследователите от университета „Уилям Петърсън“, САЩ, идват на помощ за отговора на този въпрос. 

В търсене на най-полезните хранителни източници, те анализират съдържанието на хранителни вещества при 47 плодове и зеленчуци. Сред тях са и вече известни суперхрани, при които се извършва проверка на „суперславата“ им. 

Какъв е критерият, според който учените се ръководят: когато храната притежава 10% или повече от ежедневната нужда на организма от 17 хранителни вещества, вкл. желязо, фолиева киселина, витамин C и др., за 100 калории.

Какво установява анализът? Сред най-полезните храни са кресон, китайско зеле, швейцарско цвекло. Има и суперхрани, които не покриват установения стандарт. Такива са малините, мандарините, червените боровинки, чесънът, лукът и боровинките.

Въпреки че не изпълняват зададения критерий, тези храни са с много богато съдържание на различни хранителни вещества и тяхното количество в хранителния режим не бива да се намалява. 

Важно е да се знае, че в основата на здравословния хранителен режим е балансът.

От друга страна, всички видове плодове и зеленчуци, независимо дали покриват критериите за суперхрани или не, са в пъти по-добър избор от обработените и рафинирани храни или всичко, което е с добавена захар.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
шопо преди 9 години
Я ПА РУЧАМ БЬЛГАРСКИ ЧЕСЬН , ЛУК , ДОМАТ, КИСЕЛО ЗЕЛЕ СА АНАСОНЛИЙКА И РАКИЙКА, КИСЕЛО МЛЕКО И СИРЕНЦЕ. И НЕ БОЛЕДУВАМ ОТ НИКАКВИ ГРИПОВЕ - НИ СВИНСКИ НИ ПТИЧЕ. КАО ЩЕ ФАНИМ СВИНСКИ ГАО РУЧАМ СВИНСКО И ВИНСКО. Я ПА СУПЕР ПРОСТОТИЙТЕ ДА СИ ГИ РУЧАТ ИНГИЛИЗИТЕ И ЯНКИТЕ СО ГМО ТО БАРАБАР. Е ПА ЗАТОВА СО ТЛЬСТИ И НЕ ИМ СТАВАТ ПАТОЦИТЕ - АЙЕРОПЛАНИТЕ. СУПЕР ТЬПОТИЙ MADE IN USA!!! ДА ЖИВЕЕ ШЛЬОКОВИЦАТА И СУПЕР ТУРШИЯТА. НАЗДРАВЕ! БЬЛГАРИ!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бира, вино и ракия.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми те, ако изследват плодове и зеленчуци от пазара в САЩ, трябва да започнат с основния критерий да не са ГМО. Щото там масово са такива, а нормалните се продават само в специални магазини.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чесън , лук , моркови , чушки , домати ..зеле Грозде, ябълки , круши , лимони, портокали , банани..На всички тези храни в Български книги от 60-те, 70-те, ( за Гимкастик или Готварство )са описани витамините, които може да си набавим !Сега ми откриват супер храни ??
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Диетолозите нямат сериозна научна основа, върху която да градят теориите си. Просто още не знаем напълно как функционира организмът ни. Затова диетолозите гадаят, а в редки случаи по-лошо - обслужват опредекени производители.В следствие се получава така, че почти всяка храна ту е определяна за супер-храна, ту е анатемосвана. После пак супер-храна и пак анатемосвана...Какво да правим? Аз ям каквото ми е вкусно - вярвам, че организмът ми го иска!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Има и суперхрани, които не покриват установения стандарт. Такива са ... чесънът, лукът и ..."Това че чесън и лук не били полезни го разправяйте на хамериканската си аудитория.