При аденом на простата – какви са възможностите за оперативно лечение?

Разказва доц. Цветин Генадиев пред Puls.bg
28 сеп 2014 18:14,
1
При аденом на простата – какви са възможностите за оперативно лечение?
Източник: Reuters

Доц. Цветин Генадиев е с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на простатните заболявания. Той е ръководител на „Вита простата център”.

Изборът на оперативния метод при аденом на простата се определя и предлага от уролога според неговите възможности – опит, апаратура, условия за пациента. Следва обсъждане с пациента и избор на най-подходящ метод за конкретния пациент. Урологът може да предложи различни методи. Те се извършват по два основни принципа:

Трансуретрален метод (с високочестотен електрически ток или с лазер)

Със специален инструментариум през пикочния канал – уретрата. Методът е познат като трансуретрална резекция на простатата. Тази резекция (изрязване) на аденома от простатата може да се извърши с високочестотен електрически ток или с лазер. Лазерната операция е широко рекламирана днес. Потенциален недостатък на трансуретралния достъп е увреждането на пикочния канал, предимно при много увеличена простата и при по-дълго манипулиране през уретрата.

МБАЛ „Вита” е първата в България многопрофилна болница, която въведе в нашата практика тулиевия лазер – Cyber TM Thulium 150 Watt. Основни качества на лазера са неговите прецизност и мощност. Прецизността предпазва околните на простатата тъкани, а мощността позволява опериране на повече тъкан за по-кратко оперативно време. Поради малкия процент на усложнения и минималната загуба на кръв по време на вапорезекцията на простата с тулиевия лазер, процедурата се оказва подходящ метод и за пациенти с придружаващи заболявания.

Класически метод с оперативен разрез – аденомектомия 

На пациента се извършва оперативен разрез, за да се достигне до пикочния мехур. Той също се отваря и през него се достига до аденома на простатата. Операцията може да се извърши и без отваряне на пикочния мехур, само през капсулата на простатата, но при всички положения отново през оперативна рана. Необходимо е да се обсъдят потенциалните недостатъци на метода. 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари