Консумацията на грах пази очите здрави

Подпомага и имунитета
30 сеп 2014 13:24, Анна Дантева
0
Консумацията на грах пази очите здрави
Източник: Reuters

Грахът е с богато съдържание на витамини и минерали. Той е и с малко калории - количеството от една чаша сготвен грах съдържа 134. В този смисъл, може да помогне при желание за отслабване или да поддържане на здравословно тегло. Зърната му са богати и на антиоксиданти.

Тази бобова култура е с ниско съдържание на мазнини и натрий. Чудесна храна за мозъка и мускулите е. В една чаша от тях се намират 8,5 г протеини. Същото количество съдържа още 9 г фибри, които оставят усещането за ситост. Естествената захар е 9,5 г, които осигуряват на мозъка глюкоза, като в същото време не водят до рязко покачване в нивата на кръвната захар. 

Грахът е с богато съдържание на лутеин - в една чаша има 3,6 г. Антиоксидантното хранително вещество поддържа клетките на очите здрави. Спомага и за правилното филтриране на светлина. 

Тъй като организмът не може да произвежда лутеин, той трябва да се набавя посредством храната. Приемът на адекватни количества – 10 мг дневно според някои специалисти, може да предпази от загуба на зрението с напредване на възрастта.

Грахът е изключително полезен и за имунната система, поради богатото си съдържание на витамини и антиоксиданти. Една чаша сурови грахови зърна съдържа 57 мг витамин C, като по този начин осигурява 65% от нуждите при мъжете и 77% при жените. Същото количество сготвени зърна съдържа 23 мг витамин C.

 

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари