Защо светът реагира толкова бавно на заплахата от ебола?

Средствата за борба срещу болестта все още изостават от изчисленото като необходимо
13 окт 2014 21:32,
5
Защо светът реагира толкова бавно на заплахата от ебола?
снимка: Ройтерс

Набраните средства за борба срещу ебола по света възлизат на 391 млн. долара към 8 октомври, сочат данни на Службата за финансово проследяване към ООН. Това обаче сериозно изостава от заложената цел на службата към ООН за координация по хуманитарните въпроси от 988 млн. долара, пише MarketWatch.

Кризата с ебола беше определена като „безпрецедентна епидемия“ от организацията „Лекари без граници“ още през март тази година, но по-активните дарения за борба срещу болестта започнаха едва в края на лятото. Организацията на Червения кръст в САЩ е набрала 2,9 млн. долара за борбата срещу ебола в Западна Африка, но 2,8 млн. долара от тях са дошли от един единствен дарител – фондацията на Пол Алън.

„Лекари без граници“ се справя по-добре от Американския Червен кръст, като международната медицинска хуманитарна организация е набрала 6,5 млн. долара в САЩ, по-малко от половината от които са дошли от индивидуални дарители. 1 млн. долара от средствата са дарени от корпорации, 2,5 млн. долара – от фондации и 3 млн. долара от самостоятелни дарители. Общият размер на набраните от организацията средства в световен мащаб достига 40 млн. долара, но и това изостава от предвидените от „Лекари без граници“ 60,5 млн. долара за борба срещу ебола.

Защо обаче хората реагират толкова бавно на опасността от ебола?

„В САЩ Американският Червен кръст е свързван с подпомагане на засегнати от бедствия региони и осигуряване на чиста и вода и подслон. При избухването на епидемия хората се обръщат към центровете за предотвратяване и контрол на заболяванията за информация и препоръки“, посочва говорителят на Американския червен кръст Жана Суийни.

"Друга възможна причина може да бъде психологическата нагласа на човека. Възможно е хората да са изплашени от ебола по различен начин от този, по който ги карат да се чувстват гладът или бедствията", отчита редакторът на The Chronicle of Philanthropy Стейси Палмър. „Изглежда ебола не предизвиква достатъчно силна реакция у хората. Те бяха много щедри при земетресението и цунамито в Япония. Сега на организациите им е много по-трудно да събират пари за борба срещу ебола. Нещо подобно се наблюдаваше и в началото на борбата срещу ХИВ, докато не се включиха знаменитостите“, каза Палмър.

Времето може да е друг фактор. Лятото, когато новинарският поток е по-слаб и много хора са в почивка, може да не е най-доброто време за приковаване вниманието на обществото. „Знаем, че даренията ще нараснат с наближаването и по време на празниците“, коментира директорът в „Лекари без граници“ Томас Курман.

Стратегията на „Лекари без граници“ е да се даде приоритет на даренията, които организациите правят, без да посочват конкретно за какво да бъдат използвани, така че парите да могат да бъдат използвани за извънредни ситуации в цял свят, посочва Курман. „Наш приоритет е и правителствата да пренесат отговорността в световен мащаб“, казва той.

 

Икономически новини четете в Investor.bg

Вижте повече във видео материала на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: даренияЕбола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
страшно преди 9 години
много години нарочно пратени екипи доработваха заразата за да стане годна да подплаши сиромасите по света.сега се подава че поразата е трудно управляема и се контролира от сатанисти ползващи милиарди вече разпространени холограми вкл тъмни на цвят..Връзка с нея имат проникващи през астрала убиици които след мутафициране чрез холограми /jsm,телевизори,скенери,талони на автомобили,лични документи от няколко години проникват в тела и на българи и се развиват устойчиво в жлъчка черен дроб бъбреци
4
0
 
3
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Маркс - прав си !Е СПИН не успя ама виж еболата ще остави толкова живи африканци колкото са необходими за добиване на петрол,диаманти и редки метали !
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще пиша дисертация по темата, ама не знам ще ми ли се изясни.
2
0
 
8
 
! Отговори
G.Novakov преди 9 години
Nqmash ideq,kolko si prav!
1
0
 
25
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Защото тези, които са го създали този вирус искат да обезлюдат континенти, затова! Пфу!