Във Варненско: Болестта на пушачите поваля по 5 души на седмица

Кампания позволява всеки да изследва безплатно белите си дробове
3
Във Варненско: Болестта на пушачите поваля по 5 души на седмица
Снимка: Impact Press Group

Всяка седмица приемаме по 5 нови пациенти с Хронично-обструктивна белодробна болест (ХОББ). Това съобщи на пресконференция доц. д-р Йордан Радков, ръководител на клиниката по белодробни болести към УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Поводът бе Световният ден на спирометрията, който се отбелязва на 23 октомври. Според данните, ако 15% от пушачите в ЕС имат ХОББ, то в България би трябвало да има 150 000 души, засегнати от заболяването, отбеляза той.

Смята се също, че 50% от нашенци, които редовно кашлят, задъхват се и се уморяват лесно, страдат от ХОББ, без да го подозират. Огромният проблем е, че в държавата ни липсва профилактика.

В Министерството на здравеопазването има депозирана програма за безплатен скрининг, но тя не е одобрена. Това е сред основните причини пациентите да идват при специалистите с напреднала форма на болестта.

По повод Световния ден на спирометрията утре във Варна и в още 11 града ще се проведат безплатни прегледи на състоянието на белите дробове. В морския град скринингът ще е от 10.00 до 14.00 ч. пред Козирката. В столицата той ще е в Белодробната болница "Света София". 

Кампанията се организира от Българското дружество по белодробни болести, съобщи на пресконференцията неговият председател доц д-р Диана Петкова, началник на отделение в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. Тя се провежда за трети пореден път.

През м.г. са се тествали близо 800 варненци, като при 15-16% от тях са открити отклонения в дишането. Те са насочени към допълнителни изследвания и лечение. Целта на скрининга е ранно откриване и превенция на хроничната обструктивна белодробна болест и брохиалната астма. Според данните на СЗО през 2020 г. ХОББ ще бъде третата причина за смъртност в световен мащаб. Предпоставките за нея са масовото тютюнопушене и лошото качество на въздуха заради отоплението с дърва и въглища.

Профилактични прегледи за ХОББ има само при военните. Това съобщи началникът на клиниката по белодробни болести във Военноморската болница във Варна доц. д-р Йордан Петев. Благодарение на скрининга са открити десетки случаи на заболяването в ранна фаза при подводния плавсъстав. Заради това засегнатите са изведени от средата, в която работят. При военните рискът от ХОББ е много голям заради тютюнопушенето, контакта с токсични течности, оловни аерозоли и други, каза още доц. Петев.

Автор: Ставри Стефанов

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 9 години
И на какво е плав тоя състав, какви подводни сили, какво чудо имаме ние? А щом са открили десетки болни, то значи че почти няма здрав ли...?!
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сладък порок е тази цигара, ей, как да я оставиш ?