За връзката между зъбите и целия организъм

Оралната система е тясно свързана с всички останали системи
23 окт 2014 13:14, Румяна Тасева
1
За връзката между зъбите и целия организъм
Източник: Reuters

Много хора все още смятат устната кухина като отделна единица, без съществена връзка с цялото тяло, макар множество проучвания да доказват обратното. Не трябва да забравяме и близостта на оралната кухина с един от най-важните органи в нашата система – мозъка.

Може би за някои все още е странно как така здравето на устната кухина има такъв огромен ефект върху цялостното здраве, но отговорът е съвсем прост – обяснението се крие във факта, че оралната система е тясно свързана с всички останали системи на организма.

За да докажа още по-добре връзката между зъбите и останалите системи, ще приведа един прост пример за това как те си влияят. Например при някои хора се наблюдава загуба на зъби, като изключим тази на мъдреците, която може да доведе до проблем, свързан със сдъвкването на храната, което пък от своя страна може да бъде причина за влошаване на храносмилането. Последното може да бъде основа за множество хронични и тежки заболявания.

Освен това възпаленията в областта на синусите могат да бъдат причинени от зъбна инфекция, което да доведе до хронично запушване на носа и от там до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка.

През последните години, множество проучвания доказват сериозната връзка между инфекциите в устната кухина и други здравословни проблеми, включително инсулти, сърдечносъдови заболявания и диабет. Тези орални инфекции най-често включват гингивити или пародонтити и инфекции, свързани с кореновите канали на зъбите, като например периодонтити и абсцеси. Микробите и техните токсини, свързани с инфекциите, засягащи зъбите, венците и костите, могат лесно да достигнат всяка част на организма чрез кръвния поток или по съседство.

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
2
 
! Отговори
Бабанка преди 9 години
Зъбни проблеми се оправят със серия крошета