Защо косата побелява преждевременно?

Как започва процесът?
Обновена: 4 ное 2014 10:24 | 4 ное 2014 10:22,
3
Защо косата побелява преждевременно?
Източник: Reuters

Имаше времена, когато само по вида на даден човек можеше да се прецени на каква възраст приблизително е той. Заради стреса един човек може да  изглежда и по-възрастен, отколкото всъщност е. 

Неправилните навици, свързани с храненето, прекомерната употреба на някои субстанции и т. н. са сред причините хората да страдат от затлъстяване, кожата им е лишена от жизненост, дори косата започва да посивява по-рано. 

Докато могат да се намерят решения за останалите проблеми, побеляващата коса може да причини голямо неудобство, особено ако се появи много рано...

Как започва процесът на побеляване?

Според някои дерматолози и козметици знаците на побеляване започват да стават видими, когато по-дебелата и тъмна коса окапе бързо, а по-тънката и бяла започне да расте по-бързо. Тъй като целият процес зависи от моделите на окапване и растеж, има и някои хора, при които може да се наблюдава бързо побеляване в много кратък период от време. 

При мъжете, когато побеляването започне, първите признаци са видими в брадата, след което преминават към мустака, а накрая достигат и до косата. 

При жените, побеляват първо слепоочията.

Има много причини, поради които може да се наблюдава побеляване в ранна възраст. Побеляването започва, когато клетките, произвеждащи пигменти, са увредени.

Въпреки че се смята, че това се случва естествено и се дължи на възрастта, при тези, които страдат от преждевременно побеляване, то може да бъде и в резултат на гени. Много хора вярват, че външни фактори като стрес, начин на живот могат да повлияят на цвета на косата на ранна възраст. 

Учените твърдят, че възрастта, на която човек започва да побелява, се определя от гените. Поради тази причина някои нямат бели коси дори и когато навършат 50 години, а при други това се случва доста по-рано.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шаран -БГЕ кво щи побелей..ами космината отдолу човече!
2
1
 
5
 
! Отговори
Власи Геронтиев преди 9 години
"Учените твърдят , че възрастта , на която човек започва да побелява , се определа от гените " Останалото са свободни съчинения на тема побеляване на косата , с цел запълване на т. нар. статия .
1
1
 
3
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Кой гения написа горното? Да е жив и здрав! То побеляването докато стигне до косата, то вече нея я няма! Тя опада от ядове и грижи какво ще ми побелее???