Храните, които образуват газове

Може да се изненадате от някои от тях
7 ное 2014 16:58,
5
Храните, които образуват газове
Източник: Reuters

Газове, подуване и тежест в корема са често срещани проблеми при много хора. Те могат да бъдат следствие от различни медицински състояния, но виновник за появата им може да бъде и консумацията на някои храни. 

Повечето хора знаят, че броколите, бобовите култури и лукът могат да образуват газове. Те обаче не са единствените, които имат това неприятно и неудобно свойство. Някои от другите виновници може да ви изненадат...

Плодове и зеленчуци

Плодовете с високо съдържание на фибри като ананас, грозде, горски плодове, банани, както и зеленчуци, сред които бобовите култури, зеле и броколи могат са газообразуващи. 

Разтворимите фибри в тези храни не се разграждат лесно, освен ако не достигнат до дебелото черво, което води до появата на газове. От друга страна, храните, които не съдържат разтворими фибри преминават, без да причинят дискомфорт или газове в червата.

В допълнение, плодове като праскови, круши и ябълки съдържат сорбитол, който причинява подуване на корема и газове.

Нишестени храни

Възможно е храносмилателната система да се затрудни при обработването на храни, съдържащи нишесте. Към тях влизат: пшеница, зърнени храни, картофи и царевица.

Нишестените храни, които са с богато съдържание на въглехидрати, могат да доведат до подуване на корема, докато храносмилателната система се опитва да ги обработи. Оказва се, че оризът не образува стомашни газове.

Мляко и млечни продукти

Млякото може да доведе до образуването на газове при хората, при които има недостиг на ензима лактаза. Той е необходим за разграждането на лактозата в млякото. Всички продукти, които съдържат лактоза, могат да доведат до стомашни газове.

Тези, които имат непоносимост към лактоза, трябва да избягват да консумират продуктите, които я съдържат.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стар боб с туршийка и люта бърканица правят чудеса, топлофикация нищо не е :)
3
0
 
9
 
! Отговори
знайно е че... преди 9 години
боб-чорба и чушка жежка, правят ти пръднята тежка!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо по-хубаво от това да се изрежеш.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитринка от времето на нашите прабаби:Някога, преди да излязат "сред хора" или когато предстояло да им дойдат гости, дамите сдъвквали малко ким и го гълтали - знаело се, че по този начин се неутрализират физиологичните газове.