Ракът може да се унищожава с помощта на стволови клетки

Те елиминират раковите клетки, но не вредят на здравите
Обновена: 8 ное 2014 13:37 | 8 ное 2014 13:31,
1
Ракът може да се унищожава с помощта на стволови клетки
Източник: Reuters

Откриха начин за създаване на стволови клетки, които да унищожават туморните при рак на мозъка. Те са проектирани така, че да елиминират раковите клетки, без да вредят на здравите.

Към момента проучванията са провеждани в лабораторни условия, а следващият етап е да започнат тестове върху хора. Според експерти този метод е бъдещето в лечението на раковите заболявания. 

Проучването е дело на изследователите от Болницата в Масачузетс и Института за стволови клетки към Харвард. Учените използват генетично проектиране, за да създадат стволови клетки, които да унищожават туморите, но в същото време токсините, които отделят, да не засяга самите тях. Освен това, те не увреждат и нормалните здрави клетки.

По време на лабораторното проучване стволовите клетки са „обвити“ в гел и поставени на мястото на мозъчния тумор, след като той е премахнат. Оказва се, че раковите клетки умират, тъй като нямат защита срещу токсините. 

Учените обясняват, че след молекулярния анализ и обработката на изображения, проследяващи инхибиране синтеза на протеините в мозъчния тумор, се вижда как действително токсините унищожават раковите клетки.

Експерти допълват още, че има спешна нужда от по-добро лечение за мозъчки тумори, а новите открития могат директно да помогнат в тази насока. Необходима е обаче още много работа, за да се получи безопасно лечение, тъй като към момента данните са от лабораторни изследвания.

Данните от проучването са публикувани в сп. Stem Cells.

Още полезна и интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да са живи и здрави хората, помогнали дори и с малко за борбата с тази страшна болест. Поклон.