Потта може да бъде маркер за здравето

Какво "издава" тя?
10 ное 2014 12:35,
0
Потта може да бъде маркер за здравето
Източник: Reuters

Потта се състои почти изцяло от вода с много малки количества други вещества, включително амоняк, урея, соли и захар. Забележителното е, че тези химикали, заедно с малки молекули и пептиди, които се съдържат в тях, разкриват какво се случва в организма. 

Учените се опитват да използват потта под някаква форма, за да разработят нов метод за наблюдение на здравето. Потта съдържа медицинска информация, която може да се осигури почти в реално време, пояснява д-р Джейсън Хенкфилд от Университета в Синсинати, САЩ. 

От много време насам учените извличат течности от организма, като целта им е да оценят някои от аспектите на здравето – кръвни тестове, тестове на урина, слюнка.

От известно време те изучават идеи и технологии, които биха могли непрекъснато да следят определен биомаркер и по този начин да има информация за статуса на цялостното здраве, както например диабетиците, които имат нужда от ежедневни тестове за следене нивата на кръвната захар. 

В търсене на неинвазивни, следователно и безболезнени, методи и технологии, Хенкфилд и екипът му насочват своите усилия върху проучване на възможностите, които дава потта.

Учените предвиждат устройство, което да стимулира отделянето й и същевременно да я събира с помощта на лепенка. Така ще може да се следи влиянието на начина на живот върху здравето, а също така може да сигнализира и за евентуално развитие на рак. 

Устройството може да следи топлинния стрес при пожарникарите, а също така и за умората. То може да определи отговора на организма към вероятните странични ефекти към някои медикаменти.

Данните от проучването са публикувани в IEEE Spectrum.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари