Защо и как можем да дарим орган след смъртта си?

В момента над 1200 българи чакат за нов орган
26 ное 2014 20:46, Катя Димитрова
4
Защо и как можем да дарим орган след смъртта си?
Снимка: Reuters

Трансплантацията на тъкани и органи е едно от най-забележителните постижения на съвременната медицина. Тя включва и даряването на органи от един човек на друг и дава възможност на стотици хиляди хора по света да започнат нов живот.

 Най-често се трансплантират бъбрек, черен дроб и сърце, но с напредъка на медицинската наука все по- често се присаждат бял дроб, здстомашна жлеза, тънки черва. Тъкани като корнея, сърдечни клапи, кожа и кости също могат да бъдат предмет на донорство.
 
Повишаващата се ефективност на трансплантациите означава, че все повече хора могат да разчитат на този метод на лечение, но в същото време е ясно, че относителният дял на донорите намалява. Това е проблем за всички държави развиващи трансплантационни програми.
 
За някои хора това означава чакане, понякога с години на подходащ орган и подлагане на трудно и мъчително лечение. Много често болни умират преди да се появи подходящият за тях донор.
 
Всеки дееспособен български гражданин, както и чужденец, дългосрочно пребиваващ в Република България, има право приживе да изрази писмено несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки. Това става като лицето собственоръчно и в свободен текст попълни декларация, която предоставя на семейния си лекар. Семейният лекар на момента и в присъствието на лицето отразява волята му, като собственоръчно я вписва в здравноосигурителната му книжка на стр.33.
 
Ако липсва изразена воля на починалото лице и се обсъжда възможността за донорство, се иска съгласие от близките на починалия за взимането на органите, тъканите и клетките му за трансплантация. В много западноевропейски държави и САЩ съгласието за донорство се отбелязва в донорски карти или в свидетелството за правоуправление на МПС.
 
В световен мащаб съществуват многобройни обществени и държавни организации, чиято цел е разясняване, популяризиране и увеличаване на броя на хората готови да бъдат донори на органи и тъкани. Осъзнаването от обществото на ползите от донорство е ключ към спасяване, или подобряване качеството на живота на все по- голям брой болни.
 
В момента над 1200 души в България имат нужда от трансплантация на органи. Повече от 50 човека чакат за черен дроб и над 30 са чакащите за сърца. Има хора, които очакват трансплантации на бял дроб.
 
 
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия
Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Какво да похапнем следобед, за да преборим липсата на енергия

Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са
Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са

Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са