Зеленият боб пази от рак и повишава енергията

И защо препечените храни трябва да се консумират със зелени зеленчуци?
3 дек 2014 11:04,
3
Зеленият боб пази от рак и повишава енергията
Източник: Reuters, архив

Според националната база данни за хранителните вещества в САЩ количеството от една чаша пресен зелен бон – около 100 г, съдържа 31 калории, 0 г мазнини, 7 г въглехидрати, 3 г фибри, 3 г захар и 2 г протеини. Зеленият боб е богат източник на витамините А, C и K, а също така съдържа и фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, желязо, магнезий и калий. 

Редица проучвания сочат, че повишената консумация на растителни продукти като зелен боб понижава риска от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, подобрява благосъстоянието, като цяло, повишава енергията и намалява теглото.

Зеленият боб съдържа високо количество хлорофил, който може да блокира канцерогенните ефекти на хетероциклични амини – естествени токсични вещества в хранителните продукти, които се получават вследствие на печенето на месото при висока температура. 

Ако предпочитаме печените храни овъглени, трябва да се уверим, че ги консумираме заедно със зелени зеленчуци, за да се понижи рискът за здравето. 

При жените, които са в детеродна възраст, консумацията на повече желязо от растителни източници като спанак, боб, тиква и зелен фасул може да подобри фертилитета. Това сочат данни от проучване на Медицинското училище в Харвард.

Адекватният прием на фолиева киселина също е необходим на бременните жени, за да се предпази плодът. Една чаша зелен боб осигурява приблизително 10% от ежедневните нужди от фолиева киселина и 6% от необходимото желязо отново на дневна база. 

Адекватното количество фолиева киселина може да помогне и срещу депресията. Тя може още да предотврати и излишъка на хомоцистеин в организма, който пречи на кръвта и хранителните вещества да достигнат до мозъка. 

Повишените нива хомоцистеин могат да попречат на секретирането на хормоните серотонин, допамин и норепинефрин, които регулират настроението, съня и дори апетита.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100 грама пресен боб е около 31 000 калории1 Калория представлява количеството енергия необходимо да се повиши температурата на 1 грам вода с 1 C.