Генетични мутации подсказват риска от левкемия

Това съобщава сп. New England Journal
4 дек 2014 14:52,
1
Генетични мутации подсказват риска от левкемия
Снимка: Reuters

Генетични промени, които показват увеличен риск от поява на рак на кръвта като левкемия, лимфом или миелодиспластичен синдром, са открили британски учени.

Мутациите на гените, идентифицирани като DNMT3A, TET2 и ASXL1, произлизат от определен вид кръвни стволови клетки, съобщава сп. New England Journal.

Проучването е уникално по рода си, тъй като специалистите обикновено изследват самите мутации и то когато ракът вече се е появил.
 
Този път обаче учените проследили пътя на соматичните мутации – грешките при копирането на ДНК, които се натрупват с течение на времето и увреждат кръвта.
 
Това струпване на генетични изменения се среща най-вече при хора на възраст над 40 години.
 
Това дава голяма надежда на изследователите, че тяхното проследяване ще спомогне за ранното диагностициране и успешното лечение на злокачествените образувания в кръвта.
 
При левкемията няма стадии (не може да се установи и къде във времето е началото й). Няма и сигурни, добре доловими или бързо разпознаващи се симптоми.
 
Ето защо болестта е толкова коварна, но в близо 100% от случаите началният й белег е анемията.
 
Хората с левкемия имат няколко възможности за лечение. Вариантите са химиотерапия, прицелна терапия, биологична терапия, лъчева терапия и трансплантация на стволови клетки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: генилевкемиямутации
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ВАКСИНИТЕ ГЛАВНО ВНОС ОТ САЩ ОТ 1990 СА ПРИЧИНА ЗА РЯЗКАТА СМЬРТНОСТ ОТ ЛЕВКЕМИЯ-----ВЬПРЕКИ ТОВА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО НЕ ДАВА И ДУМА ДА СЕ ОБЕЛИ ПО ТОЗИ ВЬПРОС----прочети ПЛАН РАНЬТ