Какво може да издаде сърбежът по кожата?

Може да е сигнал за по-сериозно състояние
9 дек 2014 11:06,
3
Какво може да издаде сърбежът по кожата?
Източник: Reuters, архив

Почесването на кожата, когато се появи сърбеж, може да донесе странно удоволствие и чувство на облекчение. Когато обаче това облекчение е временно и постоянно усещаме сърбеж, може да се окаже, че имаме проблем. Ето някои причини, които могат да са отговорни за появата на сърбеж.

1. Контактен дерматит

Кожните алергии са най-честата причина за сърбеж по кожата. Директният контакт с алергени може да доведе до дразнене и обрив, придружени със сърбеж. Някои алергени се срещат в различни материи, козметични продукти като сапун, почистващо за лице, дезодоранти, гримове. 

Алергиите към метали като сребро и злато също не са рядкост. Може да усетим сърбеж, след носене на златни или сребърни бижута. 

2. Суха кожа

Загубата на влага в кожните клетки може да направи кожата напукана и да предизвика сърбеж. Освен това, беленето на кожата води до излагането й на алергени, което причинява дразнене и възпаление. 

3. Реакция към медикаменти

Всеки човек реагира по различен начин на приема на медикаменти. Може да сме предразположени към алергии, ако вече имаме хиперактивна имунна система. 

Сериозността на алергията зависи от дозата на приетото лекарство. А самата реакция може да варира от лек сърбеж до тежки ориви.

4. Псориазис

Това е заболяване, при което организмът произвежда нови кожни клетки с бързи темпове, без да има възможност да се „отърве“ от старите. В резултат, старите и новите кожни клетки се натрупват в засегнатата област, която се удебелява, появяват се люспести петна, които причиняват сърбеж. 

5. „Вътрешни“ проблеми

Някои състояния като анемия, бъбречни заболявания, нарушения на щитовидната жлеза, множествена склероза, диабет, херпес зостер също могат да доведат до сърбеж по кожата, без да има наличие на обриви. То може да засегне цялото тяло.

Още интересна и полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къпят се само ония, дето ги мързи да се чешат!