Нов медикамент лекува маларията за два дни

В Африка едно дете умира от нея на всеки 45 секунди
12 дек 2014 12:30,
1
Нов медикамент лекува маларията за два дни
Снимка: Reuters, архив

Международна група от учени е разботила лекарство, което е в състояние да излекува малария в рамките на два дни, съобщава сп. Medical news today.

Това става, като съединението много бързо унищожава червените кръвни клетки, заразени с маларийния паразит, но в същото време запазва здравите клетки съвсем невредими.
 
При експериментите с мишки медикаментът с работно име (+) - SJ733 е дал добри резултати, като само за 24 часа е успявал да убие 80% от червените кръвни клетки, заразени с малария, а в следващите 24 часа е елиминирал и останалите 20 на сто.
 
Необходими са още изследвания на безопасността на препарата, преди да може да се тества при хора, но специалистите смятат, че при положителни резултати, клиничните изпитания могат да започнат в края на годината.
 
Според данни на Световната здравна организация има около 243 мил. случая на малария всяка година, които водят до 863000 смъртни случая, като повечето жертви са деца от Африка.
 
Болестта е предотвратима и лечима, но в Африка едно дете умира от нея на всеки 45 секунди.
 
Най-добрите лекарства са скъпи, а много щамове развиват устойчивост към останалите.
 
Лечението се затруднява допълнително от необходимостта лекарството да се приема между 1 и 4 пъти на ден в продължение на дни.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари