Био кафе – с какво е по-полезно?

И защо био продуктите са по-скъпи
14 дек 2014 10:43,
4
Био кафе – с какво е по-полезно?
Източник: Reuters, архив

Заедно със свойството си да освежи сутринта и да внесе енергиен тласък, консумацията на био кафе може също така да намали риска от хронични заболявания и да се повиши продължителността на живота. А също така е и от полза за околната среда. 

Био кафето се произвежда във ферми, в които стриктно се спазват определени и установени стандарти. Според тези изисквания био кафето не съдържа химикали, а фермите, които го произвеждат, прилагат практики, с помощта на които да се намалят максимално страничните ефекти от околната среда. 

Органичните продукти обикновено са по-скъпи, а причината е в процесите, според които се отглеждат и произвеждат те. Обикновеното кафе може да съдържа остатъци от синтетични химически торове или пестициди. 

Те могат да доведат до развитието на рак, нарушения, свързани с нервната система, хормонален дисбаланс или дразнене на кожата и очите според Агенцията за защита на околната среда в САЩ. 

При консумацията на био кафе ще се избегнат страничните ефекти от вредните остатъци.

Кафето само по себе си, без значение дали е био или не, има потенциални ползи за здравето, благодарение на антиоксидантите, които съдържа.

Проучване, публикувано в сп. Plant Foods for Human Nutrition, установява, че антиоксидантите в кафето намаляват оксидативния стрес в организма и следователно се понижава рискът от развитие на различни заболявания. Намалят се и възпалителните процеси в организма. 

Друго проучване, публикувано в Journal of Nutrition and Metabolism, установява, че кафето помага за предотвратяване и лечение на диабет, като намалява нивата на кръвната захар след хранене.

Още полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Био доматите са безвкусни.Ако и био кафето е такова ...
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Водят се био за да ти ги продават на петорни цени. Само глупаците се връзват на тези тарикатлъци.
1
2
 
18
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Абсолютна измислица са тия био глупости поради простата причина, че няма реален механизъм за контрол. Няма как да съм сигурен дали нещо е био, освен ако лично не си го отглеждам. Да не говорим, че във всяко село бабите продават наистина био продукти на нормални цени.