Съвети за тичане през зимата

Консумацията на течности е важна част
15 дек 2014 12:23,
0
Съвети за тичане през зимата
Източник: Reuters, архив

С настъпването на студа, навън започва да става все по-тъмно, все по-мокро и по-хлъзгаво за тичане. Експертите обясняват, че всичко изброено не бива да е причина да се отказваме от тичането. Трябва да въведем някои подобрения в екипировката и стратегията обаче. 

Тъй като се стъмва много рано, златното правилно при тичане е да останем видими за околните. Препоръчително е да носим отразително облекло, за да може превозните средства да ни забелязват отдалеч. 

Умно е да бъдем по-бавни, когато условията са хлъзгави, за да се предотврати падане. Също толкова важно е обаче да се повиши такта на тичане – пътите, в които краката докосват земята. 

Специалистите обясняват, че съкращаването на крачката по този начин подпомага на крака да се приземява на центъра на тежестта си. По този начин балансът е по-добър. 

Хидратацията през зимата е също толкова важна, както и през горещата част от годината. Макар да не се изпотим толкова, продължаваме да губим течности. Ако не приемаме течности, има риск от дехидратация на организма.

Проучвания сочат, че когато организмът се дехидратира само с 2%, това може да доведе до спазми, главоболие и умора. Не бива да чакаме, докато се появи жаждата, тя е знак, че организмът вече е „пресъхнал“. 

Вместо това, трябва да пийнем около 600 мл вода около час преди тичане. След това още толкова около половин час след тичане. 

Изключително важни също така са и обувките. Трябва да изберем такива, които да държат краката сухи и защитени.

Повече полезна информация на здравна тематика може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари