Как родителите могат да повлияят на хранителните навици на децата си?

По какъв начин може да водят борба срещу затлъстяването
30 дек 2014 21:50,
0
Как родителите могат да повлияят на хранителните навици на децата си?
Източник: Reuters, архив

Децата имат по-здравословен хранителен режим, когато родителите им поставят ограничения относно какво могат и не могат да ядат и обръщат внимание на навиците им, свързани с храненето, сочат данните на ново проучване. 

Изследователите от Университета в Бъфало, САЩ, анализират данни от близо 9 000 американски деца, чието саморегулиране започва на 2-годишна възраст. Правилата от страна на родителите по отношение на храненето са проверени, когато малките участници навършат 4 години. 

Родителите могат да постигнат промяна, като обучат децата си да се саморегулират, а също и като определят правила за хранене в дома, обясняват учените от Университета в Бъфало. Те установяват, че комбинацията от родителските правила и способността на децата да саморегулират поведението си работи в най-голяма степен, когато става дума за „обучаването“ на малките да се хранят здравословно. 

Изследователите откриват, че децата, които могат да се саморегулират на двегодишна възраст, имат по-здравословни навици на 4 години, когато има и установени правила за хранене от страна на родителите. 

Експертите считат още, че само способността за саморегулиране не води до голяма разлика в хранителните навици на децата.

Учените предполагат, че без тези граници, установени от възпитателите, ползите от саморегулирането по отношение на теглото и затлъстяването в детска възраст могат да бъдат намалени. Проучването доказва колко важно е участието на родителите относно навиците, свързани с храненето. 

Данните са представен в Бостън по време на Седмицата за борба със затлъстяването – ежегодна среща на специалисти, които се борят с този проблем.

Още интересна и полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари