Овесени ядки и пълнозърнест ориз - ключът към дългия живот

Учени доказаха: Те пазят от сърдечносъдови заболявания
8
Овесени ядки и пълнозърнест ориз - ключът към дългия живот
Снимка: Reuters

Храни като овесените ядки, кафявият ориз и царевицата са ключът към дълголетието, защото намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания, съобщи "Дейли телеграф".

Ползата от пълнозърнестите храни за сърдечносъдовата система е известна. Това изследване обаче е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота.

Учените от Харвардския университет са следили над 100 000 души повече от 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.

Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни - овесени ядки, кафяв ориз и царевица, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания. За всеки 30 гр подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от смърт намалява с 5 процента, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване - с 9 процента.

Пълнозърнестите храни съдържат 25 процента повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини - цинк, мед, манган, желязо, вит. В1.

Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение - авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове, твърдят още учените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 9 години
Секи че умре от каквото му е писано и когато му е писано! Я най много сакам да умрем на голио корем на кака Малинка Попова от Чукурово.....а не от некакви сухи трици.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След това заглавие много търсих по магазините този ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ориз, но така и не го намерих.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
овесени ядки на закуска ,на обяд манджичка с малко винце ,за вечеря пръжолка с винце - все трябва да се умре от нещо...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е чиста истина - за ядящите овесени ядки живота е безкрайно дълъг и скучен
3
1
 
3
 
! Отговори
nz преди 9 години
глупости
2
0
 
16
 
! Отговори
bolka преди 9 години
Нека да уточним за царевицата - по същество "да", но не и тази ГМО.А май на нашия пазар няма друга. А дали в такъв случай е полезна?Че на пакетите с царевица пише от коя фирма е пакетирана, но не и произхода й. А контролните органи защо спят? Най-вероятно защото така им е разпоредено.Същото се отнася и за ориза, лещата, солта, белия боб и още доста пакетирани продукти.
1
1
 
6
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
to zna4i triabwa da stawame wse po zdrawi, 6toto samo na towa 4e go karame....