Пълноценното хранене през зимата – ключ към здрав организъм

Пропуските крият рискове
15 яну 2015 17:06, Румяна Тасева
0
Пълноценното хранене през зимата – ключ към здрав организъм
Източник: Reuters, архив

Организмът ни през зимата се нуждае от повече енергия, тъй като изразходва повече калории за поддържане на телесната температура.

Заради този допълнителен разход на енергия и по-суровите условия на околната среда, храненето става изключително важно перо в ежедневната грижа за себе си.

Задължително условие е храненето да е достатъчно и се осигуряват необходимите калории за поддържане на физиологичните процеси на органите и градивните елементи за мускулатурата и образуването на белтъци, за да се поддържа силата на имунитета.

В този смисъл храненето трябва да е балансирано, на равни интервали през деня, за да се предотврати спадът на кръвна захар и последващите мудност, загуба на тонус, световъртеж и несигурност при придвижването.

Приоритет трябва да се дава на топлите храни, супи и ястия и се консумират постоянно горещи напитки – предимно чай, мляко с мед, с какао, капучино, дори само кафе. Според вкуса и предпочитанията към тях е подходящо да се добавят мед, канела, ванилия, настърган джинджифил, които имат загряващ тялото ефект.

Подходящите супи са с месо или застройка, не случайно пилешката се дава като лек срещу грип и простуда.

Препоръчително е зеленчуците да се консумират приготвени под формата на ястия. Имат се предвид картофи, чушки, домати, тиквички и други, които няма как да са сезонни. Колкото и да сте почитатели на салатите, те остават вкусно предястие, тъй като парниковите не съдържат кой знае какви витамини и други ценни вещества. По-полезните салати са тези от настъргани моркови, ряпа и др. кореноплодни.

И при ястията, и при приготвянето на салатите, можете да наблягате на бобовите култури и царевица.

Още полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари