Скоро България ще внася акушерки от чужбина

На Бабинден Puls.bg разговаря с Емилия Казълова
21 яну 2015 17:18,
11
Скоро България ще внася акушерки от чужбина
Източник: Reuters

Емилия Казълова е председател на Алианса на българските акушерки от неговото създаване преди три години.


- Г-жо Казълова, поколения наред са почитали българските акушерки като едни от най-добрите. Така ли е и днес?

В миналото акушерките са били винаги почитани и уважавани. Самият празник Бабинден е специален повод всяка жена, която е раждала да изкаже своята благодарност и уважение към акушерката, била до нея в най-важния, запомнящ се и съкровен момент от живота й – раждането. Със своя опит, съпричастност, знания и умения, те заедно са посрещнали новия живот.

В днешно време жената има все по-малко възможности за контакт с акушерката по време на бременността. Много често първата, а понякога и последна среща се случва в родилната зала. Рядко даже жените си спомнят името на акушерката, която им е помагала и е била до тях в този труден момент.

Когато обаче една акушерка е оставила хубав спомен у раждащата, когато подкрепата, която е оказала на жената преди, по време на раждането и след това, когато грижата за майката и бебето не свършват само с раждането, а продължават и след това, думичката "Благодаря!" не закъснява.

- Пренебрегва ли се ролята на акушерката в България?

Ролята на акушерката е доста пренебрегната. С промените в здравеопазването през последните 10-15 години акушерката е повече в услуга на лекаря, отколкото на жената.

Липсата на контакти на жените с акушерката по време на бременността, отнемането на възможността акушерката да участва в наблюдаването на нормално протичащата бременност, да участва активно в подготовката на бъдещата майка за срещата й с бебето и липсата на подкрепата в грижите за нея самата и бебето след прибирането у дома имат съществено значение за реалната оценка на дейността и възможностите на акушерката, на нейната квалификация и реализация.

- Какъв е актуалният брой на акушерките в България? Отговаря ли той на нуждите на здравната система от тези кадри?


Трудно е да се назове една конкретна цифра, защото има постоянно движение. Преди две години като статистика в България имаше приблизително около 3200 акушерки. Само за сведение през 1990 г. броят им е бил около 7500. Дали е достатъчна тази бройка? Едва ли.

Пълното интервю с Емилия Казълова можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
хинди преди 9 години
Време е официално да внесеме лекари индийци.
4
0
 
3
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Сигурно ще са затворнички....,Ромки.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Насила ли ще ги докарвате , щото с тия заплати иначе едва ли ще стане ...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вкарайте Акъл в главите на Бугарите, че държавата и отива в Ада.. а от там връщане няма...
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е щом източник е Ройтерс, напълно верно е. Впрочем за тези за които става дума, напълно достатъчна е дифузия и осмоза, няма бременност, няма консултации. Никнат като гъби от изпаренията.