Какви рискове крие загубата на зъб?

Това често води до изменения в тъканите и нови дефекти
22 яну 2015 22:07, Румяна Тасева
4
Какви рискове крие загубата на зъб?
Снимка: Reuters, архив

Често срещан проблем в България е липсата на един или повече зъби, вследствие на кариес или неговите усложения, както и поради травми.

Разпространено мнение и мит е, че това не е сериозна ситуация, защото остават още поне 27 зъба, които да извършват дъвкателния процес и липсата на един няма как да промени много ситуацията. За съжаление, реалността е друга и това разпространено мнение е един много опасен мит. 

Най-обичайният проблем, който може да се появи, е, ако липсващият зъб се намира в зоната на усмивката. Тогава може да настъпи промяна в естетиката и външния вид.
 
Като резултат това може да се отрази на самочувствието и социалните контакти. Но освен естетичен дефект, липсата на зъб нанася и други вреди на организма...
 
Една от основните функции на зъбите е сдъвкването на храната. При този процес се стимулират тъканите, които поддържат зъбите в алвеолите (местата, в които са разположени), а същото така и костта, в която са разположени.
 
Тези малки натоварвания, които понася костта при хранене, я стимулират да се премоделира и възстановява непрекъснато, като така тя запазва своята големина и цялост.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
12
 
! Отговори
Flex преди 9 години
Имах удоволствието да съм без зъб (кътник) само няколко месеца, извадиха го заради кариес и при снимката откриха два (!) зародиша под него, зъболекарката се радваше и каза, че ще поникне нов. Поникна, малко на криво, ама пак си върши перфектна работа. Като акула съм, на 35 ми никнат зъби :D