Царевично олио вместо зехтин за по-нисък холестерол

То съдържа 4 пъти повече растителни стероли
4
Царевично олио вместо зехтин за по-нисък холестерол
Снимка: Reuters

Царевичното олио понижава холестерола много по-ефикасно от студенопресования зехтин, като промените са както в общия, така и в "лошия" холестерол, съобщава EurekAlert, позовавайки се на ново изследване.

Ефектът се дължи частично на блокиращите холестерола растителни стероли, каза ръководителят на изследването д-р Кевин Маки. По думите му те са четири пъти повече в царевичното олио, отколкото в студенопресования зехтин. Освен това то е богато и на полезни мастни киселини.

Учените са работили с 54 здрави мъже и жени. Те са получавали по четири супени лъжици царевично олио или студенопресован зехтин със здравословна храна. Резултатите показват, че царевичното олио снижило "лошия" холестерол с 10,5 процента при 3,5 процента за студенопресования зехтин.

При нивата на общия холестерол намаляването на стойностите е съответно с 8,2 процента и 1,8 процента.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
34
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Мдаа, хайде сега всички да тичаме към олиото от царевица, по-възможност от САЩ и по възможност пипната генетично - тя определено ще свали още по-силно холестерола, според бъдещите "най-нови" изследвания ;)))
2
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО ЧЕ ЦАРЕВИЦАТА ДА НЕ Е ХАМЕРИКАНСКА. НО ПЪК БЪЛГАРСКА НЯМАМЕ ТАКА ЧЕ.
1
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, там съдржанието на полиненаситени мастни киселини е по-високо, някои производители, дори ги указват на етикетите, НО ЦАРЕВИЦАТА Е НАЙ-ОБРАБОТВАНАТА КУЛТУРА В ГЕННОТО ИНЖЕНЕРСТВО! Сами си правете изводите и си преценете заслужава ли си риска...