Сухо око – кога се появява?

Засегнатите се оплакват от чувство за пясък в очите, сърбеж и сухота
2 фев 2015 22:27,
8
Сухо око – кога се появява?
Източник: Reuters, архив

“Сухото око“ е често срещан очен проблем, причинен от липса или недостиг на слъзна секреция.

Сълзите защитават очите като ги овлажняват и “смазват”. При недостатъчно отделяне на сълзи, които да поддържат влагата и комфорта на окото, се споделя за бодеж, парене, сухота, чувство за чуждо тяло и зачервяване на очите.

Водният баланс се поддържа като се редува близко и далечно гледане, което често се забравя, когато човек е пред компютъра. Затова и се препоръчва на равни интервали от време погледът да се премества в най-далечната точка на помещението или да се гледа през прозореца.

Най-често дискомфортът е основният проблем при сухото око, водещ пациента при офталмолог. Ако не се предприеме лечение съществува повишен риск от ерозии и инфекции на роговицата.

Хората с този проблем често се оплакват от чувство за “пясък” в очите, сърбеж и сухота. Други общи симптоми са парене, зачервяване, гъста секреция и дразнене от светлината. Засегнатият обикновено се събужда със “залепнали” клепачи сутрин. Има трудности при носенето на контактни лещи, които обикновено плуват върху слъзния филм.

Колкото и да е изненадващо, напълването на очите със сълзи също може да е симптом на “сухо око”, тъй като постоянното им дразнене предизвиква рефлекторно отделяне на голямо количество слъзна течност.

Повече за проблемът със сухото око може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако,трябва да бъда честен харесал съм една Жена.Но,не съм наясно ,дали има Мъж в живота си.Бих,желал да и се обадя,но дори мобилния и телефон не знам.Не знам от къде да го намеря.А мина време,от както я срещнах,но остана дълбоко в душата ми и до днес.Хубаво ми е,когато мисля за нея.Дори нея познавам.Но, тогава изпълни душата ми.И от тогава не мога да не мисля за нея.Това,че няма мъж, около нея все още за мен е уникален шанс.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой е този хайдутин? Не ми е споменавала, някога за подобен човек.В момента е свободна ,Жена.Още никой не и е завзел напълно съзнанието.Не е във връзка.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Харевам я,но не съм наясно дали има мъж в живота и.Влюбена ли е?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влюбена ли е?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много широкоскроен човек е.Винаги усмихната.Не знам,как го постига.Имам усещането,че 200 човека да общува от различни възрастови групи с всички общ език ще намери.Мил човек е няма лоша дума да ти каже да те обиди или нарани.Ако са ти"потънали гимиите" ще те вдигне,доста е печена.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам, кой вижда и какво се случва с нея.Но, като те погледне в даден момент има неустоим блясък в очите.Едни влажни очи и един магнетичен поглед.Очите и правят впечатление.Не всяка Жена има ,този блясък.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На моята приятелка очите и са постоянно влажни с един върховен и неустоим блясък.