Умереният джогинг е ключът към дълголетието

Усиленото тичане обаче е рисково за здравето, предупреждава учен
3 фев 2015 12:58,
2
Умереният джогинг е ключът към дълголетието
Снимка: Архив Reuters

Умереният джогинг е най-доброто средство за удължаване на живота, съобщи АФП, позовавайки се на датски учени.

Екип от болницата Фредериксберг в Копенхаген проследил 5048 доброволци за 12 години. 1098 от тях тичали редовно, а 413 водели заседнал живот. Резултатите показали, че тези, които тичали най-много, са със същата очаквана продължителност на живота като хората, които въобще не се движели. За разлика от тях тичащите умерено - между час и 2,4 часа седмично, разпределени в максимално три тренировки, били с най-слаба смъртност.

"Усиленото тичане с десетилетия може да е рисково за здравето, особено за сърдечносъдовата система - предупреди ръководителят на изследването д-р Петер Шнор. - Трябва да подчертая, че лекият джогинг съответства на интензивно упражнение, а сериозното тичане е като много усилена тренировка".

Почитателите на джогинга били по-млади, с по-ниско кръвно налягане и индекс на телесната маса. Сред тези участници имало по-малко пушачи и диабетици.

Резултатите съответстват на установеното от предишни изследвания, според които много интензивните тренировки са по-скоро вредни, отколкото полезни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
swim преди 9 години
В плуването, където в " меки " и нестресиращи условия се раздвижват абсолютно всички части на тялото.
1
1
 
1
 
! Отговори
ВВЕЛО преди 9 години
В КОЛЕЛОТО Е ИСТИНАТА!