Ще лекуваме ли диабет с пробиотици?

Става дума за бактерия, намираща се в червата
4 фев 2015 20:14, Анна Дантева
3
Ще лекуваме ли диабет с пробиотици?
Източник: Reuters, архив

Възможно е пробиотично хапче да лекува диабет, сочат данните на ново проучване. То е проведено от изследователи от университета „Корнел“, Итака, Ню Йорк. 

По време на лабораторното изследване се установява, че бактерия, намираща се в червата, може да понижи нивата на кръвната захар при наличие на диабет. 

Учените създават често срещан щам на „приятелската“ бактерия, намираща се в червата – Lactobacillus. Тя отделя глюкагон-подобен пептид 1 – хормон, който секретира инсулин при консумацията на храна. Тази бактерия е често използван пробиотик за предотвратяване на диария, както и в случаи на синдром на дразнимото черво, болест на Крон и някои кожни нарушения. 

Всеки ден в продължение на период от 90 дни, през които трае лабораторното проучване, промененият пробиотик се дава на животински организми. Изследователите наблюдават ефектите, сравнявайки ги с организми, страдащи от диабет, но които не приемат пробиотика.

Установява се, че след приема му, нивата на кръвната захар се понижават с 30%.

Изследователският екип обяснява, че ефектът се дължи на преобразуване на горните чревни епителни клетки в такива, които имат свойства, много подобни на панкреатичните бета-клетки. При здравите хора те отделят инсулин и регулират нивата на кръвната захар.

Данните от проучването са публикувани в сп. Diabetes.

Още полезна здравна информация може да прочетете в рубриката "Акценти" на Puls.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do kompleksiran egoist: tvoite gre6ki sa pove4e ot na onq
2
1
 
6
 
! Отговори
егоиста преди 6 години
До Анонимен

много си неграмотен , 5 думи 6 грешки
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
v Turciq ve4e e namereno na4ina s diqbeta