Сърцето е в опасност при камъни в бъбреците

Повишава се рискът от хипертония, сърдечни заболявания и др.
5 фев 2015 22:10,
1
Сърцето е в опасност при камъни в бъбреците
Източник: Reuters, архив

Хората, които периодично страдат от камъни в бъбреците, е възможно да имат и високи нива на калциеви натрупвания в кръвоносните съдове. Това може да бъде причина за повишен риск от развитие на сърдечни заболявания, сочат данните на ново проучване.

Д-р Робърт Ануин от Лондонският университетски колеж обяснява, че наличието на камъни в бъбреците е състояние, подобно на високото кръвно налягане, повишените нива на холестерола или диабета. Всички те са рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

Установено е, че около 10% от мъжете и 7% от жените страдат от камъни в бъбреците в даден момент от живота си. Според данните на новото проучване голяма част от тези хора имат повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и хронични бъбречни заболявания.

За целта на проучването участват 111 души, като 57 от тях страдат от периодично появяващи се калциеви камъни в бъбреците. Останалите 54 не са засегнати от състоянието. Всички доброволци са подложени на сканиране с компютърна томография, за да се установят калциевите натрупвания в коремната аорта – една от най-големите кръвоносни съдове в организма.

Анализът установява, че при хората, страдащи от камъни в бъбреците, не просто се наблюдават калциеви натрупвания, но при има и по-ниска плътност на костите, в сравнение с участниците, които не страдат от камъни в бъбреците.

Предишно проучване установява, че калциевите натрупвания в кръвоносните съдове често се свързват и със загуба на костна маса. Това предполага връзката между остеопороза и атеросклероза или втвърдяване на артериите.

Данните от проучването са публикувани в Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Повече полезна здравна информация може да прочете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne sam 4ela po temata