FDA одобри ново лекарство за напреднал рак на гърдата

Това е потенциален нов стандарт в лечението
6 фев 2015 18:00,
2
FDA одобри ново лекарство за напреднал рак на гърдата
Източник: Reuters, архив

Одобрен е нов медикамент за лечение на рак на гърдата от страна на Администрацията по храните и лекарствата в САЩ. Медикаментът е на фармацевтичната компания Pfizer Inc и е потенциален нов стандарт в лечението на напреднал рак на гърдата. 

До момента лекарството беше одобрено за употреба при нелекувани жени, достигнали до периода след менопаузата, чиито ракови клетки са положителни на хормона естроген и нямат мутации по отношение на HER2 рецепторите. За тези рецептори се знае, че могат да допринесат за неконтролирания растеж на клетките. 

Тези пациенти представляват голяма част от случаите на рак на гърдата и обикновено биват лекувани с химиотерапия с тамоксифен или летрозол - медикаменти, които предотвратяват образуването на естроген. 

Новоодобреното лекарство работи като блокира два ензима, които участват в делението на клетките - CDK4 и CDK6. Клинично изпитване установява, че приемът му, в комбинация със стандартното лечение, удължава с 20,2 месеца периода, в който не се наблюдава влошаване на симптомите. Това е два пъти по-дълго в сравнение с прилагане само на стандартното лечение.

Според изследователите новият медикамент има потенциала да се превърне в основа за лечението на рака на гърдата, съобщава Reuters.

За последните 20 години се наблюдава голямо развитие по отношение на онкологията, включително и откриването на таргетната терапия. Всички таргетни агенти блокират тумора, а това е смисълът в лечението на рака на гърдата.

Още полезна здравна информация може да прочетете в рубриката "Акценти" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фармацефтичните компании колко ще лапнат в раковата индустрия?Защото химикали които причиняват катастрофални и фатални последици в "лечението"са одобрени,но най-обикновени витамини не са .
1
0
 
3
 
! Отговори
бляд преди 9 години
Дано да се помогне на жените, майки и баби! Те заслужават!