Фурмите подобряват храносмилането и понижават холестерола

Минусът: са по-калорични от другите плодове
8 фев 2015 11:54,
6
Фурмите подобряват храносмилането и понижават холестерола
Източник: Reuters, архив

Фурмите не съдържат натрий, холестерол и мазнини, което ги прави добър вариант да се подсладим. Естествено, по-калорични са от другите плодове, и прекомерната им консумация може да доведе до натрупване на излишни килограми. 

Съдържанието им на фибри ги прави полезни за храносмилането. Те предпазват и от натрупване на „лошия“ холестерол, който може да повиши риска от хипертония, инсулт, сърдечносъдови заболявания и др. 

Консумацията на фурми може да пребори дефицита на желязо – състояние при което се появява чувство на умора и при малко натоварване. Желязото е много важен елемент, спомагащ червените кръвни клетки в пренасянето на кислорода по-ефективно към различните части на организма. По този начин се подобрява и цялостното му функциониране и се предотвратява развитието на анемия. 

В количеството от 100 г фурми се съдържа около 656 г калий. Според препоръките на Световната здравна организация един възрастен човек трябва да консумира 3510 г калий ежедневно.

Ниските му нива в организма могат да повишат риска от високо кръвно налягане, инсулт и др. 

Други полезни хранителни вещества, които се намират в изобилие във фурмите, са калций, магнезий и витамин B6. Магнезият и калцият са необходими за правилния растеж на костите, а витамин B6 – за разграждане на протеините и да поддържа нормалното функциониране на нервната система.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
В количеството от 100 г фурми се съдържа около 656 г калий.Как става тоя номер?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак да имаме едно наум и да проверяваме за екскременти от мишки, има ги в насипните фурми. Може и от други животинки да са, но приличат на такива.
2
0
 
13
 
! Отговори
ikar преди 9 години
Моля, оправете си статията : "един възрастен човек трябва да консумира 3510 г калий ежедневно", как ще се консумират 3 килограма калий на ден?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нещоп сте убъркали грамовете