Може ли марихуаната да облекчи депресивните състояния?

Молекулите в нея се борели срещу хроничния стрес
10 фев 2015 22:45,
10
Може ли марихуаната да облекчи депресивните състояния?
Източник: Reuters, архив

Марихуаната може да се използва за третиране на депресия вследствие на дълъг период на стрес, сочат данните на ново проучване. 

Според учените молекулите, които се намират в марихуаната, помагат за облекчаване на депресията, свързана с хроничния стрес. Ендоканабиноидите са съединения, които естествено се секретират в мозъка и засягат двигателните, познавателните умения, емоциите и поведението. 

Учените установяват, че дългосрочният стрес понижава тяхното синтезиране в мозъка, което води до появата на депресия. Ендоканабиноидите са подобни на химикалите, които се намират в марихуаната и активните й вещества делта-9-тетрахидроканабинол (THC). 

Канабисът може да се използва за възстановяване нивата на ендоканабиноидите в мозъка, поясняват учените. Тези резултати са в разрез с предишни, които свързват употребата на марихуана с повишена изява на депресия, чувство на тревожност, психоза и шизофрения. 

От данните на последното проучване не става ясно коя форма на марихуана в най-голяма степен може да облекчи този вид депресия.

Изследователите допълват, че следващата стъпка е да се установи дали екстрактът канабидиол може да възстанови нормалното поведение сред животински организми, без да доведе до зависимост. 

Данните от проучването са публикувани в Journal of Neuroscience.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинКогато изпушиш един чувал от тази глава тогава давай коментари кое е опасно и кое води до зависимост..умнико
5
3
 
8
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Може.Но понеже контрабандата носи много пари за лични джобове, няма да се усложнява играта с легализиране.
4
1
 
9
 
! Отговори
420 преди 9 години
това е една хубава глава :-))
3
5
 
17
 
! Отговори
Mr. V преди 9 години
Да ви чук.ам в негативните коментари! В цял напреднал свят е легализирана, само тука либералите си казват тежката селска дума под анонимни коментари смело, криваци. На нищо не се радвате и си правите сами живота шитня!
2
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая статия със сигурност прилича на реклама на наркотици.Баси колко сте пропаднали. Да си изкарвате хляба като рекламирате наркотици.дНЕс НЕбг
1
7
 
28
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 9 години
Поне веднъж в годината ходя до Холандия и не пропускам да си дръпна една ганджа, усещането е страхотно а и не смятам че съм пристрастен. Само *** или мазохист може да забрани тази благинка!