Радиоактивните елементи в околната среда – кои са те?

Различните географски области също са от значение
Обновена: 10 фев 2015 17:21 | 10 фев 2015 17:21,
3
Радиоактивните елементи в околната среда – кои са те?
Източник: Reuters, архив

Понятието естествен радиационен фон включва тези източници на йонизираща радиация, които не са резултат от човешката дейност. Това облъчване се определя като фоново и се смята, че в еволюционен план има отношение към развитието на човека.

Към естествения радиационен фон се отнасят космическите лъчения и някои радиоактивни елементи, които се образуват по естествен начин чрез нормално протичащи физични процеси в атмосферата и земното ядро. Тези елементи са част както от неживата, така и от живата природа, като циркулират от едната в другата.

Всички основни компоненти на естествения радиационен фон имат различна тежест в различните географски области от повърхността на Земята. Ето защо фоновото облъчване не е еднакво на северния полюс и на територията на България.

Космическото лъчение се формира в галактиката и е високоенергийно. При преминаването на този поток от елементарни частици през зeмната атмосфера, силата на лъчението отслабва и само 0,05% от него достига морското равнище. От Екватора към полюсите космическото лъчение се увеличава. Същата е зависимостта и при увеличаване на надморската височина.

Естествените радиоактивни елементи на средата влизат в състава на въздуха, водата и почвата. Първоизточник на тези елементи са най-древните скали, формирани при образуването на нашата планета. Водата разтваря радиоактивните елементи и ги изкарва от земните недра на повърхността на Земята.

Повече за радиоактивните елементи и за средата, в която живеем, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
За какво намеквате? За нормалния фон при военни действия?Ех, изчадия адови да горите и през деветте кръга на ада!
1
1
 
2
 
! Отговори
Кури преди 9 години
А знаете ли, че там където естествения радиоактивен фон е завишен, там има най-много столетници. Науката все още е безсилна да обясни този факт.