Черният шоколад помага при кашлица

Благодарение на съдържанието на теобромин
11 фев 2015 19:31,
0
Черният шоколад помага при кашлица
Източник: Reuters, архив

Съставка в черния шоколад може да „изкорени“ причините за упорита кашлица. Тя съпътства голяма част от настинките и грипа през зимния сезон. 

Упоритата кашлица може да трае повече от две седмици, след изчезването на основната причина. Симптомите включват безсъние, болки в мускулите на гърдите и изпускане на урина. При тежките случаи, хроничната кашлица може да доведе до повръщане, замаяност. 

Макар да е трудно определянето на точната причина на състоянието, сред най-честите виновници спадат: тютюнопушене, астма, постназална секреция, киселинен рефлукс. 

Съставката в шоколада се оказва по-ефективна дори и от един от широко използваните медикаменти за облекчаване на кашлица – кодеин. 

Ефектът й е доказан по време на научни изследвания. Учените установяват, че при участниците, които приемат теобромин, има облекчаване на симптомите в по-голяма степен, в сравнение с приемалите кодеин и получилите плацебо за потискане на кашлицата.

Учените подчертават също така, че съставката, която се намира в черния шоколад, може да облекчи  кашлицата, без да предизвика нежелани ефекти, което е типично за медикаментите.

Според някои учени консумацията на парче черен шоколад дневно също може да бъде ефективен метод за хората, които страдат от упорита кашлица. Не бива да се забравя обаче, че ежедневната консумация на шоколад може да има и някои негативни ефекти, включително натрупване на излишни килограми.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.