Спасиха дете с половин гръден кош след уникална операция

4-годишното момиче е родено с 3 слепени и недоразвити ребра
15 фев 2015 14:14, Анисия Иванова
3
Спасиха дете с половин гръден кош след уникална операция
Снимка, архив Булфото

Уникална операция в „Пирогов” спаси дете с половин гръден кош. Това обяви на брифинг в лечебното заведение доктор Атанас Кацаров, който е началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" и е извършил операцията.-

4-годишната Мария се е родила само с 3 слепени и недоразвити ребра. Подобна операция се случва за шести път в света, а благодарение на нея Мария ще може да расте като другите деца.

"Областта на сърцето била предпазвана само от кожата. В подобни случаи дори леко нараняване крие огромен риск.
Тези слепени ребра разделихме и бяха фиксирани с два импланта, които да ги държат на необходимото разстояние и да не се слепват отново. А същевременно с това се изправя и гръбначния стълб”, обясни д-р Кацаров.

Временно допълнителен външен корсет ще предпазва областта на сърцето, а заедно с това ще поддържа гръбначния стълб изправен. По думите на доктора операцията в чужбина би струвала над 20 хиляди евро, а тук е три пъти по-евтина.

Майката на Мария, Иванка Христозова, разказа през какво са минали, преди да се насочат към екипа на докторите Атанас Кацаров и Росен Дребов, извършили операцията.

„Не бих казала, че сме се колебали много, след като ни предложиха тази операция. Преди това ни беше много притеснено”, разказа майката Иванка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: операцияПирогов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добрият детски ортопед!