Литият в чешмяната вода е полезен срещу депресия

Помага за контролирането на собствените ни емоции
Обновена: 17 фев 2015 18:28 | 17 фев 2015 18:27,
7
Литият в чешмяната вода е полезен срещу депресия
Източник: Reuters, архив

Водата, която тече от чешмите вкъщи, е всичко друго, но не и най-обикновена H2О. В нея се съдържат множество химични елементи, някои от които поддържат здравословния баланс в организма, докато други вредят.

Ново изследване на учени от университета в Глазгоу показва, че конкретно съдържанието на литий в питейната вода може да се окаже жизненоважно за функцията на мозъка ни.

На първо място веществото ни помага в контролирането на собствените ни емоции и ни предпазва от депресивни състояния.

Според шотландските изследователи солите на лития притежават психотропно действие и се явяват естествен антидепресант. В момента те се използват в медицината при профилактика и лечение на психични заболявания.

Най-разпространени в това си качество са карбонатите на лития. Те се прилагат в психиатрията за стабилизация на настроението на хора, страдащи от биполярно разстройство и чести смени на настроението.

Ефективни са за предотвратяването на мании и снижават риска от самоубийство.

Медиците многократно са наблюдавали, че някои съединения на лития в съответни дози, разбира се оказват положително влияние на болни страдащи от маниакална депресия. Обяснението на този ефект е двуяко.

От една страна, е установено, че литият е способен да регулира активността на някои ферменти, участващи в преноса на натриеви и калиеви йони до клетките на мозъка от междуклетъчните течности, а от друга страна е забелязано, че йоните на лития въздействат непосредствено върху йонния баланс на клетките.

От баланса на натрий и калий, в значителна степен зависи състоянието на болния - излишъкът на натрий е характерен за страдащите от депресии, а недостигът – за страдащите от мании.

Изравнявайки натриево-калиевия баланс, солите на лития оказват положително влияние и на едните, и на другите.

Литиевият никотинат (литиева сол на никотиновата киселина, литонит) се използва като неспецифично средство за лечение на болни от алкохолизъм.

Препаратът подобрява метаболитните процеси и хемодинамиката, намалява афективните разстройства.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката „Еко среда“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: водадепресиялитий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
10
 
! Отговори
Ти каем... преди 9 години
Ако бях пациент или санитар, най-бих се придържал към коментара си.Щото точно колегите психиатри ги тъпчат пациентите на ПОСОКИ с хапчета и си експериментират. Никой не се интересува как е възникнал истинския проблем за пациента, а им дават квото са ги учили по семинари, оранизирани от фармацевтичната индустрия, която и лобира за определени закони и регулации в нейна полза! А ти "анонимен коментар 3" освен да се заядеш, нещо смислено по въпроса можеш ли да кажеш или ще замълчиш, докато учиш?
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Си питам?Занимаваш се от 12г., в смисъл че от 12г. си пациент ли? Или си санитар?
1
8
 
16
 
! Отговори
Си питам? преди 9 години
Значи ли тази статия и информацията в нея, че почвате да ни подготвяте психически, че във водата ще ни слагате скоро литий?Защото се занимавам с прихиатрия от 12г. и нито един пациент в дългосрочен план не е оправен с литий. Даже повечето не ги убива друго, освен лекарствата, с които се лекуват! А психиатрията може да се дефинира, като неуспех на съвременните хора да се справят с проблемите, които създава този объркан начин на живот и търсене на легални начини за дрогиране на неудобните и тн.