Мозъкът може да се самолекува след инсулт

И травми
18 фев 2015 16:07,
0
Мозъкът може да се самолекува след инсулт
Източник: Reuters, архив

Научно откритие отваря нова страница и огромни възможности пред съвременните невролози да лекуват успешно инсулти и мозъчни травми.

Според най-новите последни научни данни след мозъчен инсулт, мозъкът започва да възпроизвежда сам собствени стволови клетки от специални резервоари - депа, намиращи се още от раждането му в определени части на самия мозък и които са там до края на естествения му живот.

Това съобщава сп. Neurology.

Веднага след загиването или трайното увреждане на част от невроните и другите съседни поддържащи и свързващи мозъчни и глиални клетки след мозъчен инсулт (или травматично или друго драстично увреждане на част от специализираните неврони), тези депа се активизират и подават все още не напълно „зрели” и не достатъчно специализирани неврони.

Тези липсващи, вследствие на инсулта клетки, които са били вече специализирани за определени функции на организма, по уникален и само подозиран по логичен път досега начин, се самовъзстановяват от тези специални резерви на зрелия мозък.

Досега при експериментални животни този факт на регенерация и самовъзстановяване беше многократно изучаван, наблюдаван, публикуван и оповестяван в последните няколко години, главно във връзка с проучването на възможностите за лечение на мозъчните и други увреждания на нервната система със стволови клетки, вкарани допълнително в кръвта на болните от други депа от собствения или чужд организъм.

Въпреки това нямаше конкретни доказателства при хора, че това се случва локално и на място по съседство в човешкия мозък и то през практически целия живот на човека.

Последните проучвания са при мозъци на много възрастни болни, преживели мозъчни инсулти на средна възраст 82 години.

Появата на тези фактически нови стволови клетки в участъците на мозъчната увреда и то в различна степен на узряване и последващо специализиране, преосмисля и стимулира по най-удовлетворяващ начин усилията на клиничните невролози да лекуват успешно мозъчните инсулти, не само в първите “златни” часове веднага след инцидента, но и месеци след началото на инсулта, смятат учените.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Здрав ум“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари